Гласов сајам оправдао очекивања

Цвија Мркоњић
Гласов сајам оправдао очекивања

Бањалука - Богата понуда књижевних наслова и повољне цијене намамили су многобројне посјетиоце жељне доброг штива у чаробни свијет писане ријечи "Гласове" смотре књига, која се по 19. пут одржава у дворани "Борик" у Бањалуци.

Tрадиционални сајам књига и ове године окупио је угледне издавачке куће које су припремиле најактуелнија дјела домаћих и страних аутора, а према мишљењу поштовалаца књижевности и ове године је "Гласов" сајам књиге оправдао очекивања и најпробирљивијих.

Најмлађи читаоци за себе су бирали сликовнице и бојанке са тематиком цртаних филмова са популарним јунацима попут Нодија, Штрумпфова, Хело Кити, Винија Пуа, а они нешто старији радосно су посезали за бајкама међу којима су и даље најпопуларније Сњежана и Пепељуга.

- Кћерка је изабрала неколико наслова за свој узраст међу којима су "Тајне вештине Марте Смарт" Уроша Петровића, "Принцеза на зрну грашка" Ханса Кристијана Андерсена и "Звезда на један" Прунеле Бат. За трогодишњег дјечака сам купила неколико бојанки - рекла је Мирела Ђурић, коју смо затекли како са великим интересовањем разгледа понуду.

Старији поклоници књижевне чаролије кажу да без обзира на све тање новчанике, увијек уштеде новац како би на сајму себи приуштили неколико књига.

Неки од њих одлазе са провјереним насловима као што су "Изабране комедије" Бранислава Нушића, Молијеров "Тврдица", "Ана Карењина" Лава Николајевича Толстоја, поезија Десанке Максимовић, те романи Иве Андрића.

Други пак радије читају хитове попут "А планине одјекнуше" Халеда Хосеинија или "Прељубе" Паула Коеља.

- Не волим да читам популарне романе. Тешко се одлучујем за нека нова штива. Радије читам класике. Што се сајма тиче, купио сам "Злочин и казну" Фјодора Достојевског, "Време смрти" Добрице Ћосића, "Топ је био врео" Владимира Кецмановића и збирку Мирослава Антића "Тако замишљам небо" - рекао је Горан Вучић, који је запловио кроз путељке смотре књига у потрази за комадићем писаног блага.

Царство писане ријечи обилује и стручном и вјерском литературом, а велики број посјетилаца бирао је популарне бестселере и викенд романе.

- Велики сам заљубљеник у књижевност, а посљедњих неколико година читам углавном једноставно написане књиге уз које се опуштам. Искористила сам снижене цијене па сам се великодушно почастила са много наслова - навела је Данијела Арсенић.

Пуне руке купаца, који су са осмијехом задовољно напуштали сајам, још једном су показале да љубав према књигама и магичну моћ писане ријечи ништа не може замијенити..

Затварање

Љубитељи књига још данас могу да посјете сајам како би искористили попусте које нуде сви издавачи и купили омиљена дјела по повољним цијенама. "Гласова" смотра књиге своје капије затвориће данас у 20 часова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана