Галерија Соње Бикић окупила умјетнике на Васкршњој изложби у Бањалуци

Александра Маџар
Галерија Соње Бикић окупила умјетнике на Васкршњој изложби у Бањалуци

Традиционално, четврту годину заредом, колико и постоји Галерија Соње Бикић, отворена је Васкршња изложба уникатних јаја и чуваркућа у овом умјетничком простору.

Галерија академске керамичарке једино је мјесто у Бањалуци које окупља умјетнике и креативце и промовише њихов рад на тему Васкрса. Све оно што су ствараоци направили посјетиоци ће моћи да виде до 12. априла.

И ове године излог Галерије биће међу најљепшим у граду, јер ће умјесто уобичајеног декорисања фабричким, засијати традиционални украси од различитих материјала.

На полицама су се нашли бројни радови, од оних академских сликарки попут Биљане Гаврановић, Жељке Паић, Јане Куваља и скрап арт јајета Љубице Јањетовић, па до хекланих јаја Драгане Чорокало и Слободанке Гашић.

- Срећна сам што је ова изложба постала традиција и што се обичаји дижу на мало виши ниво захваљујући умјетницима који излажу своја дјела - казала је Бикићева.

Задовољна је што сада већ има "сталне госте", колеге умјетнике који се радо одазивају њеном позиву и што коришћењем креативних и иновативних декорација јаја постају мала умјетничка дјела, која парирају минијатурама.

Поставка је и одлична прилика да и домови Бањалучана буду богатији за ове вриједне детаље за украшавање, јер је изложба продајног карактера.

Академска сликарка Биљана Гаврановић и прошле године представила се занимљивим експонатима, јајима од керамике која је осликала бојама за керамику.

Међу многим керамичким јајима, украшеним краљевском чипком, свилом и разним другим техникама, нашло се и једно право, и то нојево. Ауторка занимљивих украса на овом и другим експонатима које је израдила је пензионисани стоматолог Деса Латинчић која се израдом различитих украса и предмета бави већ годинама.

- Нојево јаје сам набавила у Трну, а сам процес није тежак. Прво сам га избушила и пустила да исцури, па тек када се осушило услиједило је украшавање. Иначе, нојево јаје има доста чвршћу љуску, а изложена јаја сам украсила уљаним бојама, каменчићима и декупаж техником - рекла је Латинчићева.

Умјетници су се сложили да је сваки од њих јаја радио по својој замисли, ослањајући се на умјетнички приступ. Поново су својим талентом градили споменик васкршњем јајету, симболу наде и васкрснућа, односно рађању новог живота.

Поново је створен један шарени свијет и тешко је било издвојити било које јаје као љепше од другог. Свако од њих носи радост којом сија овај празник над празницима.

- Позивам све суграђане да дођу у Галерију и виде како васкршња јаја изгледају кроз очи умјетности. Сигурна сам да ћемо се и сљедеће године овим поводом окупити у мојој галерији и наставити ову причу која чува традицију - истакла је Бикићева.

Велика заинтересованост умјетника

Ове године јавио се велики број академских умјетника који су жељели да своја "округла дјела" изложе у Галерији Соње Бикић.

- На самом почетку сам излагала сама, али ове године имамо добар одзив академских умјетника, али и жена других занимања које се баве креативним радом. То су сада прави експонати - рекла је Бикићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана