Филмски кампус Кинотеке Републике Српске окупља младе ствараоце: Ничије дете покреће траку

Мирна Пијетловић
Филмски кампус Кинотеке Републике Српске окупља младе ствараоце: Ничије дете покреће траку

Источно Сарајево - Прилику да науче све тајне о томе како се рађа и "дише" филм имаће студенти, али и сви заљубљеници у седму умјетност на шестом по реду Филмском кампусу који организује Кинотека Републике Српске у Источном Сарајеву и Вишеграду.

Ова смотра филмске умјетности, како је најавила уредник програма Кинотеке РС Јадранка Пандуревић, трајаће од 10. до 15. октобра на неколико локација, уз свесрдну подршку Југословенске кинотеке из Београда.

- Програм почињемо у Палама приказивањем филма "Ничије дете" редитеља и сценаристе Вука Ршумовића, који ће бити и наш гост - најавила је Пандуревићева.

Она је додала да ће у Кампусу учествовати студенти академија из Бањалуке, Источног Сарајева, Србије и Црне Горе, који ће имати јединствену прилику да на специјализованим радионицама слушају савјете еминентних филмских стручњака из цијелог региона.

- Кампус ће у једном дијелу бити реализован у филмском архиву Кинотеке РС у Палама. Ту ће студенти имати прилику да се упознају са архивском грађом коју посједујемо, начином рада у архиву, односно чувања филмова који су дио наше културне баштине - нагласила је Пандуревићева.

Публика ће, поред пројекција бројних филмова, имати прилику да погледа и различите тематске изложбе, које ће представити развој српског филма, приказати ријетке филмске плакате, као и музејске експонате који свједоче о историји и развоју филма, а куриозитет овог дијела програма је пројекција одабраног филма са филмске траке, што је данас ријеткост.

- Поносни смо што ће студенти, који ће се у будућности професионално бавити филмом, имати прилику да уче од великих стручњака као што су: Југослав Пантелић, Александар Ердељановић, Божидар Марјановић, Предраг Велиновић, Марија Перовић, Никола Лоренцин, Горан Радовановић, Лука Кецман - рекла је Пандуревићева и нагласила да ће сав едукативни програм ове године бити одржан у Андрићграду у Вишеграду.

Филмски кампус одржава се под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Филмска музика

- Један од наших гостију је угледни композитор филмске музике Зоран Симјановић, који ће, заједно Радославом Зеленовићем, одржати својеврсни интимни разговор. Њих двојица ће разговарати о животу и раду Симјановића, нарочито о музици за филм коју је он компоновао - рекла је Јадранка Пандуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана