Филмска магија у знаку носталгије

Ратомир Мијановић
Филмска магија у знаку носталгије

Требиње - Додјелом признања "Златни платан" глумцима Петру Божовићу и Неди Арнерић, глумица Савина Гершак отворила је Трећи фестивал медитеранског и европског филма у Требињу.

У оквиру свечаног отварања фестивала приказани су филмови "Херцеговина" Ивана Чолака и "Чудо невиђено" Живка Николића, у којем играју овогодишњи гости Савина Гершак и Петар Божовић.

Отварајући фестивал једна од најљепших глумица бивше Југославије, Гершакова, је истакла да је дошла у Требиње да дође по стару Савину, која је остала у сјећањима публике прије 30 година.

- Ово нисам очекивала. Немам ријечи и заиста сте ме изненадили. Хвала вам - истакла је Савина којој је у понедјељак увече уручена "Изузетна повеља Леотара" за посебан умјетнички печат у медитеранском филму.

Петар Божовић је, захваљујући на награди за изузетан допринос евромедитеранској кинематографији, рекао да би дошао у Требиње и да не прима награду.

- Требиње је град у којем бих волео да живим - рекао је кратко Божовић.

Присутне је тонским записом поздравила лауреат Неда Арнерић, у чије име је награду примио редитељ и глумац Радош Бајић.

- Ова награда ми је специјално значајна, посебно јер се десила после Милене Дравић, која је ову награду добила прошле године. То ме обавезује да својим радом докажем да сам је заслужила - рекла је она, додајући да сматра да је награда услиједила након улоге у филму "За краља и отаџбину" редитеља Радоша Бајића.

Присутне је поздравио и сам Бајић, истичући да је у Требињу послије 25 година и честитајући овогодишњим добитницима.

- Петра нисам видео веома дуго и док сам га, као и ви гледао онако великог и горостасног како достојанствено прима ово изузетно признање, пало ми је на памет да смо се пре 40 година фотографисали он, Богдан Диклић и ја у Љубљани. Желим му све најбоље и да направи велике улоге које су пред њим - рекао је Бајић.

Он је истакао да је Арнерићева требињској публици упутила најљепше поздраве са Сјеверног пола, гдје се управо налази.

- Овај фестивал има шансу и перспективу и надам се да ће постати препознатљив. Из тог разлога сам и дошао у Требиње да дам свој скроман допринос - казао је Бајић.

Овогодишњи покровитељи фестивала су Министарство просвјете и културе РС, Управа за дијаспору Министарства спољних послова Србије, те град Требиње.

- Као представници града потрудићемо се само да ненаметљиво будемо добри домаћини, да вам отворимо и врата и срце Требиња, и да сваки пут када дођете у наш град не будете гости, већ домаћи - истакао је Неђо Ћебеџија, замјеник градоначелника Требиња.

Он је додао да је фестивал филма у граду на Требишњици само иницијални сегмент будућег интензивног филмског живота у Требињу који ће, нада се Ћебеџија, резултирати новом техничком базом градског биоскопа.

- Нека ових неколико дана прође у добром дружењу, квалитетним и успјешним пројекцијама, али и идејама за нове филмске пројекте, надајући се да ће бар неки од њих бити снимљени у Требињу - казао је Ћебеџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана