Филм Бориса Миљковића о Марини Абрамовић на СФФ

Srna
Филм Бориса Миљковића о Марини Абрамовић на СФФ

БЕОГРАД - Чувени магазин "Вариетy" најавио је светску премијеру филма редитеља Бориса Миљковића "Повратак кући - Марина Абрамовић и њена деца" на Сарајево филм фестивалу (СФФ), који се одржава онлајн од 14. до 22. августа.

Амерички магазин посветио је посебну пажњу овом пројекту, па је јуче на свом сајту објавио разговор са редитељем и уметницом.

Филм прати последње одредиште ретроспективне изложбе “Чистач”, Београд, и уједно приказује различите фазе, животне и уметничке изазове Марине Абрамовић, као и њену оријентацију ка сарадњи са генерацијама младих уметница и уметника кроз концепт ре-перфоманса. Говорећи о свом раду, она је казала да је фундаментални део сваког уметничког дела њено порекло и земља Србија.

“Не можете одвојити своју земљу од себе. Где год живели, увек са собом носите ту историју и традицију иза себе. Не морам да имам директну конекцију са својом земљом, али она се препознаје у мојим радовима, та конекција је у мом ДНК”, казала је Абрамовић за "Вариетy" и додала да је доласком у Београд она свој дуг према својој земљи испунила.

Миљковићево остварење биће приказано у оквиру програма СФФ-а Суммер Сцреен који приказује филмове базиране на музици, савременој уметности и поп култури.

Крајем ове године предвиђено је и премијерно приказивање за публику у Србији.

Како аутор објашњава, интимна прича о укупном животу уметнице "Повратак кући - Марина Абрамовић и њена деца" описује дилеме које су је окупирале током младости коју је провела у Београду, љубавним изборима и коначно посебној врсти уметничке усамљености која се готово увек везује за појам изврсности.

“Абрамовићева ми је дала да користим много сачуваног материјала из њене дуге каријере, попут перформанса ''Уметник је присутан'' И само ми је рекла ради шта мислиш да треба”, казао је Миљковић за "Вариетy".

У филму је снимљен и њен рад с младим уметницима који су вежбали за реперформансе њених радова.

“Познато је да је она одулучила да нема децу зарад своје уметности, али гледајући како она ради са младим студентима, осетио сам јаку повезаност међу њима. Они су се понашали као да им је мама и то је било посебно искуство”, казао је Миљковић.

Филм је реализовала фирма Акција продукција (продуценткиња Јована Караулић) у сарадњи са ЛЛЦ Абрамовиц.

Директор фотографије је Андреја Леко, монтажа Никола Пурић, а композитор и дизајнер звука Петар Антоновић.

Пројекат је подржан од стране Филмског центра Србије и Радио телевизије Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана