Фестивал Заплет 08 у Бањалуци: Тихи обрт прича о свакодневици

Мирна Пијетловић
Фестивал Заплет 08 у Бањалуци: Тихи обрт прича о свакодневици

Бањалука - Представом "Тихи обрт" Загребачког казалишта младих отворен је такмичарски програм Међународног фестивала младог глумца "Заплет 08", који се одржава до 28. октобра у Градском позоришту "Јазавац" у Бањалуци.

Текст за ову представу су заједнички писали професор Бобо Јелчић, асистент Јерко Марчић и студенти Академије драмске умјетности у Загребу. Комад је настао као глумачки испит на поменутој академији и управо такву атмосферу је и донио, јер му дефинитивно недостаје режија, као и много боље написан текст.

Глумци су показали таленат кроз низ ликова који причају причу о нашој свакодневици, која се односи на чињеницу да је свима потребна веза да би нашли адекватно запослење.

Такође, вјеродостојно су приказали, чини се, понекад напамет научену "мантру" послодавца, који "бодри" своје запослене да остављају крв, сузе и зној за фирму која ће њима бити "друга кућа".

Одлична тема, као и глумачка игра, када су у питању одређена осјећања кроз која пролазе ликови радећи у тој "савршеној" фирми, али је представа у цјелини доста разуђена и хаотична.

Публика је глумце ипак наградила аплаузом, те одлучила, гласањем након представе, да је глумица те вечери Хрвојка Беговић, којој је и додијељена награда након играња представе.

- Нисмо се водили неким личним искуствима градећи ликове, али нам је доста људи говорило да баш они такве људе имају у свом окружењу. Такође, у текст смо с временом уграђивали изјаве политичара које смо читали у новинама или гледали на телевизији, покушавајући да га стално актуелизујемо - казала је Беговићева.

Након округлог стола са глумцима, присутни су имали прилику да се друже са хрватским глумцем Леоном Лучевим, а разговор са њим водила је глумица Белинда Божичковић. И ове године потврђено је вишегодишње пријатељство позоришта "Јазавац" са "м:телом", као и несебична подршка коју ова компанија традиционално пружа позоришној умјетности, а из које проистичу многе културне манифестације попут овог фестивала.  

Данас на програму

Публика ће вечерас на фестивалу од 20 часова имати прилику да погледа представу "Не оклевај - импровизуј" Факултета драмских уметности из Београда и УК "Вук Стефановић Караџић" Београд. Представу је режирао Срђан Карановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана