Дуња Кустурица, селектор Кустендорфа, за Глас Српске: Пријатељска харизма мисија фестивала

Мирна Пијетловић
Дуња Кустурица, селектор Кустендорфа, за Глас Српске: Пријатељска харизма мисија фестивала

Мокра Гора - Изузетно нам је драго што смо окарактерисани као један од, по атмосфери, најопуштенијих, односно најприроднијих фестивала од стране престижног америчког филмског часописа "Мувимејкер" из Калифорније.

- Препознатљиви смо по томе да не инсистирамо на гламуру, иако на фестивал доводимо велика свјетска имена из свијета филма - рекла је за "Глас Српске" селектор филмског и музичког фестивала "Кустендорф" који се одржава у магичном амбијенту Дрвенграда на Мокрој гори.

Фестивал је, прије свега, посвећен промоцији филмског стваралаштва младих аутора, а како је истакла Кустурица, признање даје гаранцију да ће се фестивал успјешно организовати и у будућности.

- Фестивал ће и у будућности задржати опуштену и приступачну харизму када је у питању филмски, али и музички дио. То је оно што карактерише наш фестивал - рекла је Кустурица и додала да се изузетно радује мноштву младих редитеља који ће бити окосница предстојећег издања "Кустендорфа".

Тако је часопис "Мувимејкер" на годишњој листи 25 филмских фестивала "Кустендорф" описао као једну од "најчуднијих и најљепших прослава филмске умјетности".

- Тај фестивал је дефинитивно највише "кул" од свих на којима сам био, зато што волим апсурд и хармонике, жестока пића, чудну храну и могу да толеришем дувански дим. Такође, ту се приказују дивни филмови младих аутора, а славни гости су веома приступачни. "Кустендорф" је диван бизаран догађај - написао је члан редакције "Мувимејкер".

Како се истиче у тексту, источноевропска бајковита тврђава Емира Кустурице, Дрвенград, сваког јануара постаје истинска умјетничка енклава са пројекцијама из престижне међународне  селекције цјеловечерњих, као и из такмичарског програма кратких студентских филмова, у предивном, опуштеном окружењу.

Несумњиво сјајна кинематографија је заједничка особина изабраних 25 фестивала, као и промишљени, инспиративни разговори и едукативни догађаји.

- Ту је и воља за експериментисањем са нестандардним програмима и интегрисањем филма у алтернативне просторе, али и друге медије, како традиционалне, тако и оне најновије - стоји у тексту часописа.

Поред "филмског чеда" прослављеног српског режисера Емира Кустурице, на листи се налазе и хонконшки филмски фестивал, тулушки фестивал "Лимијер", фестивал "Југ-југозапад" који се одвија у престоници Тексаса - Остину, те фестивали из Тринидада и Тобага.

Гости и програм "Кустендорфа"

Дуња Кустурица је специјално за наш лист открила и неколико детаља и свјетских имена која ће обиљежити предстојећи "Кустендорф".

- Имаћемо ретроспективу филмова прослављеног руског редитеља Андреја Кончаловског, а као специјални гост долази нам продуцент филма "Аризона дреам" Клауди Осард, која је, између осталих, радила филм "Амелија Пулен" и "Бети блу" - најавила је Кустурица дио програма фестивала

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана