“Друга књига сеоба” Милоша Црњанског објављена прије 60 година: Прича о нестанку једног народа

Илијана Божић
“Друга књига сеоба” Милоша Црњанског објављена прије 60 година: Прича о нестанку једног народа

БАЊАЛУКА - Трагичну судбину српског народа који вијековима напушта своја огњишта и на новој земљи почиње живот испочетка, тражећи “бескрајни плави круг и у њему звезду” с жељом да сачува идентитет описао је Милош Црњански у већини својих дјела, а њоме се детаљно бавио у “Другој књизи сеоба” која је први пут објављена прије 60 година.

Црњански сеобе не објашњава само као стицај историјских околности, већ и као нагон, као неко проклетство које народ носи у крви. За Србе су сеобе биле бјежање пред сигурном смрћу, али Милош Црњански у њима види и неки нејасан немир, осликава како у народу тиња нада и мисао да ће у некој другој држави пронаћи сигурност, мир и спокој.

Ипак читајући “Другу књигу сеоба” ми схватамо да тај масовни одлазак српског народа у Русију као братску земљу представља чист промашај, јер су се Срби тамо временом претапали у Русе, заувијек губећи национални идентитет, језик и завичај.

Писац на крају открива податак да је 1862. године приликом пописа становништва у Херсонској губернији, у којој су били насељени Срби било 1.000 људи који су захтијевали да се запише да су Серби, док 1900. године ту није било ниједног човјека који се изјашњавао као Србин.

На самом почетку читамо “Било једном једно краљевство у срцу Европе”, а након овог бајковитог увода долазимо на историјску позорницу на којој увиђамо потпуну утопију српског народа. Роман приказује како судбина народа одређује судбину појединаца.

Пратећи породицу Исакович и главног јунака Павла Исаковича ми видимо како Црњански приказује Србе као пионе у политичкој игри Аустроугарске.

Док читамо о судбинама Исаковича видимо да су четворица браће потпуно другачији од Вука и Аранђела Исаковича из прве књиге “Сеоба”. Они су млађа генерација, она европеизирана. Међу њима се истичу Ђурађ и Павел у чијим судбинама је Црњански дочарао фаталне посљедице сеоба.

Ђурађ је реалан, он се први привикао на нов живот у Русији. Он је Русију схватао као своју домовину, али његово понашање се тамо потпуно промијенило. Тамо више није био брижан према жени као прије. Уздигао га је нов начин живота који му је понудио слободу, хљеб и кров над главом.

С друге стране Павел је сањар и меланхолик. Он је долазак у Русију сматрао као тријумф, међутим тамо је доживио потпуно разочарење. Кроз његову судбину увиђамо како се он бори за живот и за правду, али и сам схвата да животом човјека управљају случајности. Као да неко вуче конце и окреће живот мимо наших намјера.

Овај роман Милоша Црњанског заједно са романима Иве Андрића означава прекретницу у српској прози. Црњански је сликајући појединачне судбине својих ликова осликао трагичну судбину свог народа.

Ново издање

Другу књигу “Сеоба” Милоша Црњанског читаоци могу пронаћи у књижарама у новом издању Издавачке куће “Вулкан” или наручити путем њиховог сајта. Издање је објављено на ћирилици у тврдом повезу, у оквиру “Вулканове” едиције “Трагови”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана