Додијељене награде Шушњар 2014 и Слово Подгрмеча

СРНА
Додијељене награде Шушњар 2014 и Слово Подгрмеча

Оштра Лука - У Оштрој Луци вечерас су додијељене награде "Шушњар 2014" пјеснику Душану Праћи и "Слово Подгрмеча" младој пјесникињи Александри Чворовић.

Награде је уручио начелник општине Драган Ступар на књижевној вечери у оквиру међународних Књижевних сусрета у Оштрој Луци.

Станар је рекао да су ови сусрети једна од ријетких манифестација која његује и подстиче завичајне вриједности у књижевно-умјетничком стваралаштву.

Према његовим ријечима, овај јединствен поетски помен као знак сјећања на 5.500 Срба и Јевреја, жртава усташког злочина, представља најдостојанственији начин сјећања на жртве које су уморене на свиреп начин само зато што су припадале другом народу.

Он је напоменуо да ова манифестација побошљава квалитет живота у Оштрој Луци на којој је, са друге стране, велики терет да одржава традицију сјећања на невине жртве убијене у августу 1941. године.

"Морам да кажем да сам мало и разочаран јер смо усамљени у одржавању помена на настрадале на Шушњару и сматрам да ова манифестација мора да поприми регионални карактер", истакао је Станар.

Жири је једногласно одлучио да награду "Шушњар 2014" добије пјесник Душан Праћа за за књиге поезије "Сана у сну Сањана" и "Шушњарски шумор".

Образложење је да је то пјесник, који је бићем и поезијом везан за Сански Мост, Подгрмеч, стратиште Шушњар и манифестацију за чије одржавање је дао значајан допринос.

"Како да ме не радује награда као припаднику народа који његује и спашава традицију, јер нас она чува од заборава и чува наш национални идентитет", каже Праћа и додао да награда има и једну димензију више будући да је један од утемељивача и оснивача ових књижевених сусрета.

Награда "Слово Подгрмеча" припала је пјесникињи Александри Чворовић за књигу "Надрастање".

Жири је одлуку донио већином гласова уз напомену да су у ужи избор за ову награду ушле и књиге двојице пјесника млађе генерације - "Поезија у костима" Милана Ракуља и "Тунел" Горана Гаврића Грге.

Разматрана је и могућност да награда буде додијељена Бранимиру Кршићу и Бериславу Благојевићу.

"Први пут сам у Оштрој Луци и то као добитник награде, која за сваког писца значи некакав завршни дио када схватамо да оно што радимо има неку сврху", рекла је Чворовићева.

Она је додала да би било добро да постоји више оваквих манифестација гдје се вреднује књига и књижевни рад.

Након уручења награда одржано је књижевно вече на којој су стихове говорили пјесници Раде Врућинић, Жељко Галоња, Златко Јурић, Маринко Јагодић, Боро Капетановић, Здравко Кецман, Михајло Орловић, Радмило Радовановић, Славица Савли, Миленко Стојичић, Сузана Ступар, Душан Праћа, Александра Чворовић.

На овој манифестацији гости су традиционало били завичајни писци из Републике Словеније при Српском културном друштву "Петар Кочић" из Крања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана