Данас је Дан матерњег језика: Шест ствари које треба да знате о српском језику

Agencije
Данас је Дан матерњег језика: Шест ствари које треба да знате о српском језику

Међународни дан матерњег језика обележава се сваке године 21. фебруара. Основни циљ је да се подигне свест о значају матерњег језика. Обележавање је успоставио Унеско 1999. на предлог Бангладеша и обележава се редовно од 2000. године.

Групи јужнословенских језика припадају језици Срба, Словенаца, Хрвата, Црногораца, Бошњака, Бугара, Македонаца и некадашњи старословенски језик.

Јужнословенски језик Језик Срба, заједно са језиком Словенаца, Хрвата, Црногораца, Бошњака, Бугара, Македонаца и некадашњим старословенским језиком, припада јужној грани словенских језика.

Новоштокавски стандард За основу српског стандардног језика узет је штокавски дијалекат, који разликује два изговора: екавски и ијекавски.

Већи део Срба говори екавски, док се ијекавски говори на крајњем југозападу Србије, у делу Хрватске, у Босни и Херцеговини (Републици Српској) и у Црној Гори.

Постоје покушаји, али без правог језичког утемељења, да се ијекавски изговор веже за језике Хрвата, Бошњака и Црногораца.

Најважније особине новоштокавског стандарда Четвороакценатски систем, где дуги неакцентовани вокали могу доћи само после акцентованих слогова.

Вук Стефановић Караџић Српски културни реформатор, творац савремене српске азбуке, књижевног језика и правописа.

Ћирилица Традиционално писмо у српском језику, у облику који јој је дао Вук Караџић. Има 30 слова у азбучном редоследу, пореклом из црквенословенског, а у даљој перспективи из грчког језика.

Како је истакао председник општине Ковачица Милан Гарашевић на данашњој конференцији, годинама активно раде на очувању свих матерњих језика на тој територији - словачког, мађарског, румунског и српског, а сарадња и традиција свих народа је нешто на шта су највише поносни.

Посебну пажњу, како истиче, желе да укажу на наивну уметност, јер Ковачица има велики значај на мапи светског наивног сликарства.

"Поносни смо на настојање Србије да у сарадњи са Словачком предложи да се на Унесковој листи нематеријалне културне баштине човечанства уврсти наивна уметност Словака из Ковачице", казао је Гарашевић.

Директорка Галерије наивне уметности Ана Жолај Барца скренула је пажњу на изложбу "Караван наиве", која ће бити отворена од 24. фебруара до 1. марта, а потом ће гостовати у Сремској Митровици, Београду и Бањалуци.

Централни догађај обележавања Међународног дана матерњег језика биће уприличен у Хотелу Релаx, као и на платоу испред галерије "Бабка".

У богатом културно-уметничком програму учествоваће уметници и глумци попут Љиљане Благојевић, Ивана Бекјарева, Лидије Вукићевић и Светислава Булета Гонцића.

Бекјарев је указао поштовање и дивљење на трајању и опстанку и позвао сва места да се угледају на Ковачицу и њен труд и борбу за културу.

Благојевићева је изразила огромно задовољство и част што је део тако дуге традиције која слави матерњи језик.

"Духовну вертикалу једног народа чини језик и без њега не постојимо. Те различитости, које општина Ковачица негује, говори о њиховој високој свести и то место јесте мало, али је и велико због своје културе", казала је Љиљана Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана