Бисери класичне музике за Нову годину

Мирна Пијетловић
Бисери класичне музике за Нову годину

Бањалука - Најљепше и најпознатије композиције са репертоара свих свјетских симфонијских оркестара у извођењу Бањалучке филхармоније на традиционалном Новогодишњем концерту, који је одржан јуче у подне, окупиле су велики број љубитеља умјетничких нота у Банском двору Културном центру.

Концертна дворана и овај, четврти по реду, пут од када се изводи Новогодишњи концерт, била је заиста премала да прими све оне који су жељели да присуствују овом гламурозном свечаном музичком догађају, којим је Бањалучка филхармонија обиљежила свој мали јубилеј - пет година постојања.

- Овим концертом грађанима Републике Српске желимо да упутимо најлепше жеље поводом празника уз најлепше арије које смо с љубављу припремили - поручио је директор Бањалучке филхармоније Иван Оташевић и додао да су уз помоћ Владе Републике Српске, Министарства просвјете и културе РС, града Бањалука, Кабинета предсједника и других пријатеља реализовали Новогодишњи концерт, али и добили вјетар у леђа за предстојећу сезону у 2015. години.

Поред шефа диригента Бањалучке филхармоније Ванесе Кременовић, оркестром је дириговала и гост диригент Ана Зорана Брајовић из Народног позоришта Београд.

Цијели музички спектакл уљепшали су предивни гласови сопрана из Бањалуке Лидије Пајић и Миљане Брезичанин и предивног тенора, драгог госта из Новог Сада Александра Саше Петровића, као и плесни пар који је употпунио извођење Хачатуријановог "Маскарада валцера".

Најљепши бисери умјетничке музике, композиције Дворжака, Каталанија, Моцарта, Рахмањинова, Вердија, Пучинија, Брамса, Биничког и многих других, у извођењу Симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније, одушевили су публику, која је маестрално извођење наградила громогласним аплаузом и овацијама.

Занимљиво је било и извођење Андерсоновог "Сандпапер баллета", који је публику одушевио због јединственог перформанса који је изведен на сцени и у Концертној дворани.

Сопран Миљана Брезичанин отпјевала је двије арије и то "Мизете" из опере "Боеми" Ђакома Пучинија и Каталанијеву арију "Ебен" из опере "Ла Вали".

- Задовољство ми је наступати на овом концерту и надам се да је публика уживала у оном што смо припремили. Могу слободно рећи да Бањалучка филхармонија, иако млада, корача великим уметничким корацима и надам се да ће достићи ниво Бечке филхармоније која већ годинама уназад изводи један од најлепших Новогодишњих концерата - рекла је Брезичанинова.

Александар Саша Петровић се, како каже, увијек врло радо враћа у Бањалуку за коју га вежу прелијепе успомене и велика му је част што наступа на свечаном концерту.

- Ми смо велики музички пријатељи. Заиста јако поштујем напоре водећих људи у Бањалучкој филхармонији да развијају културу музике у Бањалуци и Републици Српској и увек ћу се радо одазвати на позиве за наступ - рекао је Петровић и додао да је уживао изводећи најпознатије канцоне, као што су "Гранада", "Коренграто" и друге које су врло познате и допадљиве публици, а у складу са новогодишњим празницима.

Поред бројне публике, која свесрдно подржава Бањалучку филхармонију, концерту су присуствовали и предсједник Владе РС Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, званичник из Републике Српске у институцијама БиХ Небојша Радмановић те бројни други представници јавног живота РС и Бањалуке.

Сарадња

- Оно што планирамо у будућности, а захваљујући споразуму Бањалучке филхармоније и Народног позоришта из Београда, остварићемо двосмерну сарадњу. Наши чланови ће крајем марта имати прилику да учествују на концерту оркестра Народног позоришта, што је велика ствар. А исто тако, наш диригент Ванеса Кременовић имаће прилику да диригује једним концертом у Београду - најавио је Иван Оташевић и додао да су употпунили и гудачки оркестар који ће наступати равноправно са Симфонијским оркестром, октетом и квартетом Бањалучке филхармоније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана