Београдски сликар Сретко Дивљан за “Глас Српске”: Без умјетности свијету нема напретка

Илијана Божић
Београдски сликар Сретко Дивљан за “Глас Српске”: Без умјетности свијету нема напретка

БАЊАЛУКА - У свету уметност не цвета толико, зато што се народ бави храном. Данас је храна најскупља на свету, уместо да буде најјефтинија и свима доступна. Тако да је уметност гурнута у запећак.

Рекао је то у разговору за “Глас Српске” београдски сликар Сретко Дивљан, који је био гост на четвртој међународној ликовној колонији “Шибови 2020”, која је одржана у организацији Факултета лијепих умјетности Независног универзитета у Бањалуци.

Испричао је да би волио да је успио да уздигне умјетност и да постане поштована.

- Ми који знамо шта је уметност боримо се да она опстане и да победи. Без тога нема напретка у овом свету. Међутим, скрајнута је самим тим што се у школама не његује на прави начин. Умјесто да образовне установе повећавају њен значај, оне га умањују. Сматрају да је математика важнија за живот од уметности, што није тачно. Она је важнија за нешто друго, а уметност, опет с друге стране има свој значај - казао је Дивљан.

Објаснио је да би требало да буде успостављена подједнака вриједност и математике и ликовне културе у школама.

- Не може ниједан предмет да има примат над другим. Људи се током живота опредјељују за нешто према властитим склоностима и жељама. Стога морамо бити врло обазриви кад су у питању деца. Малишани почињу да цртају већ крајем прве године. Нико њима није рекао: “Цртајте”. Они све време сами желе да цртају и боје. То је почетак нечега, то је Богом дато, није од школе. А онда, после тога, долазе људи који то свесно гуше, јер сматрају да то у животу није потребно - објаснио је Дивљан.

Према његовим ријечима тако је са свим умјетностима, због тога нам мањка и глуме и књижевности.

- Ако једног дана доживимо да уметност добије своје “ја” и свој примат битан и важан, онда ћемо ми бити срећна нација и народ. Јер живети у уметности, то је оно што је свима нама лепо - навео је Дивљан.

Нагласио је да млади умјетници морају да буду упорни и истрајни у стварању.

- Постоји једна прича која је највећа лаж на свету, а она каже да одстоји таленат. Није тачно, одстоји емоционална интелигенција коју развијамо. Ми стичемо емоционалну интелигенцију. Не добијамо је рађањем, него је стичемо и то је суштина. Ако то схватимо, напредоваћемо па ћемо научити дете и да слика, и да пише, и да буде математичар, да све воли. Да буде комплетна личност - испричао је Дивљан и додао да при томе не треба заборавити да је економија једнако важна и да без ње не можемо живјети.

Истакао је да припрема изложбу у Београду, која би требало да буде отворена сљедеће године.

Ликовна колонија “Шибови 2020”

Сликар Сретко Дивљан је истакао да је на ликовној колонији “Шибови 2020” владала радна и веома пријатна атмосфера.

- Знали смо остати радити и до четири сата по поноћи. Колонија је имала едукативни карактер. Сигуран сам да ће остати дивна успомена и поклон Републици Српској, која већ сада има значајне уметнике захваљујући академијама и факултетима ликовних уметности, а све зато што се придаје важност тој лепоти и једном начину мишљења, односно емоционалној интелигенцији - рекао је Дивљан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана