Барбара Прави, француска звијезда: Плакаћу као киша у Београду

Танјуг
Барбара Прави, француска звијезда: Плакаћу као киша у Београду

БЕОГРАД - Барбара Прави, најактуелнија звијезда савремене француске шансоне, долази у Србију, земљу својих предака, и одржаће концерт 28. јуна у оквиру Београдског љетњег фестивала у Ботаничкој башти, а у данашњем дружењу са новинарима преко видео позива поручује да ће на концерту плакати као киша Шира музичка публика у Србији упознала ју је прошле године, када је представљала Француску на такмичењу за Песму Евровизије са песмом "Воила" и освојила завидно друго мјесто.

Био је то најбољи пласман Француске на Евровизији у последњх 20 година. На церемонији Victorie de la Musique проглашена је откровењем 2022. године. Прави каже да у Београд долази са великим очекивањима.

"Надам се да ћу направити спектакл у којем ће публика уживати" поручије Прави. Барбара Прави је симбол младости и франкофоније. Њено право име је Барбара Пјевић и често истиче своје српско поријекло, но у њој има јеврејске, алжирске, пољске и персијске крви.

Пјесму "Деда" посветила је управо свом деди, Србину који је желео будућност без граната и ровова и као младић избјегао у Париз. Пjесма носи ријечи љубави које никада није смогла снаге да упути тој важној фигури у свом животу, тако блиској и уједно тако далекој. Његов утопистички поглед на свет често је био извор неспоразума између њих двоје, а истовремено је допринео њиховој посебној везаности.

"У Београд стижем са својим дедом због којег сам одабрала своје уметничко име Прави. Сматрам да управо та српска реч истиче моју аутентичност. Веома сам поносна што ћу пјевати пред својим дедом у Београду јер је то град у којем је он живео до своје 22 године. Вероватно ћу плакати као киша" казала је Прави.

Како каже свако до уметника мора да сачува ту невиност и свјежину из детињства јер је то велики ресурс за уметничко стварање.

"Свако од нас мора да слуша своје срце. Уметници нарочито...Некада се осећам као дете, а некада као старица од 90 година. Све то може да се нађе у мојим песмама" каже Прави. Захткевна ситуација у Европи, према њеним ријечима, не утиче претјерано на њено стваралаштво, али истовремено нико од умјетника не може да окрене главу од рата.

"Своје концерте видим као месту на којем су људи срећни. Желим да им својом музиком напуним срца људи који су дошли да ме чује у виде" казала је Прави. Барбара Прави је ангажована на пољу борбе за права жена и једна је од 39 извођачица песме која је постала химна Покрета за ослобођење жена -  (Жене, устајте).

Ријеч је о адаптацији на француски једне њемачке песме које су 1933. компоновале затворенице једног њемачког логора. Многе њене пјесме говоре о женским дилемама, падовима, немогућности да се изборе против насиља или стереотипа.

Она наглашава да има пуно узора у богатој историји шансоне као што су Жак Брел или Шарл Азнавур.

"Обожавам њихове текстове, али данас имамо изузетно богату женску шансоњерску сцену. Веома сам поносна што сам део те сцене..." казала је прави. (

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана