Бањалучки умјетници подигли љествицу квалитета

Мирна Пијетловић
Бањалучки умјетници подигли љествицу квалитета

Београд - Оркестар Народног позоришта у Београду одржао је на великој сцени цјеловечерњи концерт под називом “Без певања, молим” на којем је, између осталих, гостовала и шеф диригент Бањалучке филхармоније Ванеса Кременовић.

- Ово је и потврда високог квалитета професорског кадра који ради на бањалучкој Академији умјетности, гдје Ванеса предаје анализу музичког дјела и аранжирање, али и рада Бањалучке филхармоније, која почиње да игра све равноправнију утакмицу са оркестрима у региону - истакао је директор Бањалучке филхармоније Иван Оташевић.

Како је истакла Кременовићева, ово је велика ствар за све умјетнике, а Бањалучка филхармонија успјешно постаје значајан дио мозаика умјетничке сцене у Бањалуци и Републици Српској, али и шире.

- Ово гостовање је узвратна посјета бањалучких умјетника Београду будући да је директор и диригент Народног позоришта Ана Зорана Брајовић наступила на новогодишњем концерту Бањалучке филхармоније у јануару, те можемо ову сарадњу са задовољством назвати двосмјерном и најавити поновно гостовање београдских умјетника у Бањалуци у нередном периоду као потврду наставка сарадње - казала је она.

У оквиру програма публика је уживала у инструменталним дјелима великих свјетских композитора као што су Пјацола, Моцарт, Чајковски, Чимароза, Бах, Барток, Форе, Сарасате и други, а посебан куриозитет представљала је чињеница да су се том приликом неки од чланова оркестра први пут представили као солисти.

Такође, праизведене су и двије композиције, “Балада о пољу” Мирјане Живковић у извођењу Едит Македонске (виолина) и “Јеврејски диптих” Александра С. Вујића у извођењу Светозара Вујића Борског (контрабас).

Специјални гости концерта били су чланови састава “ЛП дуо” Соња Лончар и Андрија Павловић који су се представили “Концертом за два клавира” француског композитора и пијанисте Франсиса Жана Марсела Пуланка.

Концерт је режирала Ивана Драгутиновић-Маричић, а за диригентским пултом смјењивали су се Весна Шоуц, Ана Зорана Брајовић, Стефан Зекић и гошћа из Бањалуке Ванеса Кременовић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана