Аска и вук отварају врата царства бајки

Александра Глишић
Аска и вук отварају врата царства бајки

Бањалука - Представа "Аска и вук" Малог позоришта "Душко Радовић" из Београда отвориће 14. октобра Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци.

Свечано отварање фестивала, који је до сада угостио представе из цијелог свијета, заказано је за 18.30 часова у Дјечијем позоришту Републике Српске, које је оснивач и организатор манифестације.

Комад "Аска и вук", рађен према истоименој приповијеци Иве Андрића, режирала је Татјана Пипер-Станковић, а ова луткарска представа говори о насиљу које је присутно и у школама.

Бањалука ће тако 16. пут постати царство бајки које сваке године привуче бројне малишане да уживају у представама које настају у умјетничким радионицама свјетских театара.

- Све представе које ће публика имати прилику да види су јако занимљиве, зато су и уврштене у програм фестивала. Прошле године награду за најбољу представу у цјелини однијела је пољска представа, тако да ћемо ове године нашој публици приуштити још двије представе из ове државе. То су представа "Палко" Луткарског позоришта из Бјалистока и "Кресиво" Позоришта ЛАЛКА из Варшаве - рекао је директор Дјечијег позоришта РС Предраг Бјелошевић.

Најавио је да ће фестивал трајати до 19. октобра, а биће изведено 14 представа из 10 држава. У конкуренцији за награде је 12 представа, а Позориште "Пуж" извешће представу у част награђенима.

Дјечије позориште РС у пратећем програму одиграће награђивану представу "Одисеј - Сан о повратку".

- На фестивалу ће учествовати и Градско казалиште лутака из Ријеке, Градско позориште из Подгорице, Дечје позориште из Суботице Србија, Позориште "Луткина кућа" из Тулина (Аустрија). Угостићемо и Позориште лутака из Мостара, Позориште "Свјетла лутака" из Лулебургаза (Турска), Луткарско позориште "Георги Митев" из Јамбола (Бугарска) - казао је Бјелошевић.

У такмичарском програму су и представе Мини-театра из Љубљане и Позоришта за дјецу и младе из Скопља.

- Поред представа не фестивалу ове године имаћемо двије промоције театарских издања за дјецу. Др Миливоје Млађеновић промовисаће књигу "У замку замки", а Међународни фестивал позоришта за децу из Суботице представиће нам своја позоришна издања из 2017. године - казао је Бјелошевић.

Награде

Као и претходних година биће проглашени најбољи појединци и представе. О лауреатима ће одлучивати жири са Николајем Наумовим из Санкт Петербурга на челу. Биће додијељени гран при - најбоља представа у цјелини, награда за најбољу режију, сценографију, музику и пет равноправних глумачких награда и специјална награда директора фестивала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана