Анегдоте оживјеле дух Данила Стојковића

Приредила: Александра Маџар
Анегдоте оживјеле дух Данила Стојковића

Врњачка Бања - "Дани Данила Бате Стојковића", манифестација у част овог великог српског глумца и комичара, почели су у Врњачкој Бањи по шести пут, традиционално уочи његовог рођендана.

У оквиру овог значајног културног догађаја у понедјељак увече отворена је изложба "Глумачки портрети" Александре Јеловић, а јуче, 11. августа, на дан његовог рођења, домаћини манифестације Цаци Михаиловић са Миром Бањац и Милицом Краљ засадили су дрво у знак сјећања на великог глумца и пријатеља Врњачке Бање.

- "Батин храст" биће прво дрво у Парку познатих, у коме ће се касније наћи и друга стабла у част оних који су важни за историју и културу Србије, а који су долазили у Врњачку Бању. Бата је овде долазио са супругом сваког 10. августа пуних 20 година, овдје би прослављао рођендан, обилазио кафане и уживао у друштву пријатеља и обичних људи - каже организатор манифестације Никола Џамић.

Традиционални ритуал огледао се у обиласку малих, за туристе скоро непримјетних врњачких кафана пуних духа.

- Успомена и анегдота је толико много. Он је био велика личност. Људи би причали како је Бања пуна глумаца, а када бисте питали: "Па, добро, ко је стигао?", одговарали би: "Па, Бата Стојковић". Ето како је и одавао утисак да се не ради о једном човјеку, већ читавој групи људи. Волио је розе са пуно леда, а дешавало се да у шанку остави "камару пара" за сваки случај ако се заборави или друштво нема да плати - прича Џамић.

Бата се посљедњи пут поклонио публици управо у Врњачкој Бањи, на промоцији књиге "Карирани столњак" коју је написао Џамић, а која говори о Батиним дружењима с врњачким кафанама и људима које је у њима сретао.

- Манифестацијом коју организујемо желимо да му се одужимо, да га се сећамо и представљамо онаквог какав је био изван платна и сцене - истакао је Џамић и додао да се манифестација затвара сутра.

"Батин ручак"

Пријатељи и гости манифестације посјетиће и школу на Гочу, коју је саградио Батин рођени брат Живорад Стојковић, гдје ће бити послужен и традиционални "Батин ручак".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана