Александра Павић прва са 303 запамћене децимале броја Пи

Srna
Foto: Agencije

НОВИ ГРАД- Гимназијалка из Новог Града Александра Павић побједица је такмичења у броју запамћених децимала броја Пи на такмичењу које је организовао Клуб љубитеља математике у овдашњој Гимназији "Петар Кочић".

Павићева је са 303 запамћене децимале била најбоља међу 17 такмичара из Гимназији "Петар Кочић".

Осим што је одличан ученик и воли математику, Павићева каже да су јој омиљени предмети физика и хемија, а у будућности се види у машинству или као професор физике.

Она је рекла да се уз овај број ПИ везују бројне занимљивости.

"Број Пи користи се у банкарству за израчунавање камата, у музици за израчунавање фреквенције тонова. Свјетски рекорд у броју запамћених децимала држи Лу Чао који је изрецитовао 67.890 цифара и за то му је требало 24 часа. Ово су само неке од занимљивости о којима смо данас расправљали", навела је Павићева.

Она је навела да се Дан броја Пи, осим расправама о његовом значају, обиљежава на различите начине, укључујући једење пита, па и гађању њима.

"Ми смо такође припремали пите, колаче и пице, јела чије ријечи почињу са Пи", истакла је Павићева.

Павићева каже да у Клубу љубитеља математике Гимназије "Петар Кочић", који води професорица Маријана Адамовић, раде бројне пројекте и паное о познатим математичарима, математичким занимљивостима и обиљежавају датуме важне за овај предмет.

Четрнаести март /3.14/ обиљежава се као Дан броја Пи, или Лудолфовог броја, или Архимедове константе - броја који не може да се напише као разломак два природна броја, због чега је његов децимални запис бесконачан и није периодичан.

Из практичних разлога, најчешће се заокружује на 3,14. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана