Академски сликар Наташа Крагуљ: ››Нијеми разговори›› ода портрету

Мирна Пијетловић
Академски сликар Наташа Крагуљ: ››Нијеми разговори›› ода портрету

Бањалука - Тематика која преовладава на новој изложби базира се искључиво на портрету, који је моја једина преокупација и фасцинација.

Рекла је ово у разговору за "Глас Српске" талентована академска сликарка и графичарка Наташа Крагуљ, која припрема пету самосталну изложбу која ће бити отворена у петак, 6. марта, у Галерији "96" у Приједору.

- Изложба се зове "Нијеми разговори" јер се наставља на циклус "Тишина" који сам започела прошле године. Садржаваће 14 нових слика насталих у комбинованој техници - испричала је Крагуљева.

Она је публици позната по свом препознатљивом стилу, а њена умјетничка поетика комуницира са посматрачем на посебан начин.

- И даље га сводим на дводимензионалну плоху, којом доминирају велике очи као једино средство заиста нужно за комуникацију - рекла је ова умјетница.

Она је додала да у непосредној комуникацији са публиком стално добија питања зашто на њеним портретима никада нема носева.
- На питања зашто не сликам носеве почела сам да одговарам да их не волим јер се у све мијешају! Овај пут одјећа је много детаљнија јер сам велики поклоник модне фотографије и волим своје портрете да облачим у софистицираније рухо - открила је сликарка.

Позив за изложбу у Приједору, како каже, стигао јој је 5. фебруара.

- Да будем искрена, двоумила сам се да ли да прихватим или не, јер су ми се слике расуле наоколо и за ову изложбу стварно нисам имала шта да понудим. А фебруар је мјесец који ми баш никако није ишао у прилог са својих 28 дана. Али, Приједор је ипак мој родни град и напросто нисам могла да кажем не - додаје Наташа, чије су слике до ове изложбе у Приједору красиле зидове берлинске Галерије "Ори".

Истиче да још увијек даноноћно припрема слике за изложбу.

- Са још само двије слике до краја, заиста се надам најбољем, иако сам јако нервозна и узбуђена. Ово је први пут да се у Приједору представљам самосталном изложбом и осјећам већи притисак него што сам осјећала за изложбу у Берлину, јер ово су људи који ме познају и за које не могу да тврдим да их више никад у животу нећу видјети. Шалу на страну, заиста се надам лијепом отварању изложбе и једној пријатној вечери којом ћемо прославити тај симболични број пет - закључила је Наташа Крагуљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана