Академски сликар и вајар Соња Бикић: Керамичке форме на старински начин

Александра Маџар
Академски сликар и вајар Соња Бикић: Керамичке форме на старински начин

Бањалука - Постоји јапанска филозофија која каже да човјек, ако издржи шокове и нагле промјене у животу постаје остварен и савршен. То ћемо ми покушати оживјети у перформансу, који ће бити одржан 2. септембра, а форме које "преживе" и настану том приликом биће изложене у Галерији Соње Бикић.

Испричала је ово за "Глас Српске" академски сликар и вајар Соња Бикић, која у својој галерији у Бањалуци, први пут организује необичан перформанс печења керамике, онако како се радило прије стотину година.

Посјетиоци ће имати прилику да у току два сата, колико ће трајати перформанс, присуствују специјалном догађају у умјетности, рађању нових дјела. Бикићевој ће се у извођењу перформанса придружити и вајар керамичар Драго Хандановић из Добоја.

- Ову технику су често користили Јапанци и зове се "раку техника", тј. раку перформанс - каже Бикићева.

Објаснила је да је разлика између обичног и раку печења у томе што се у раку техници радови одмах ваде из пећи и стављају у канте пуне сувог лишћа и нагло се из процеса оксидације ствара процес редукције, радови потамне и одмах се ваде из канти, тј. могу се видјети.

- Код обичног печења тек након хлађења, радови се ваде из пећи и мора се дуже чекати да се виде. Све се одвија брзо и нагло, мора постојати јака концентрација да не би настала штета - истакла је она.

Додала је да су радови већ спремни за перформанс и да су форме готове.

- Из ужарене ватре керамички радови се ваде и стављају у канте пуне сувог лишћа, од процеса оксидације нагло се дешава процес редукције и радови промијене боју. Случајни ефекат боје је непредвидив и генерално све је јако узбудљиво и непредвидиво - рекла је Бикићева.

Она се са овом техником први пут упознала у атељеу Руже и Раје Николић у Аранђеловцу.

- Драго је, такође, радио ову технику на једној од колонија, а потом смо добили позив из Приједора да учествујемо на колонији "Сретен Стојановић", гдје смо заједно пекли радове на овај начин. Зато се радујем што ћемо и овај пут заједно стварати - додала је умјетница.

У свим већим керамичким заједницама, како је рекла, овакав начин печења је јако популаран.

Посјетиоци

- Не знам колико ће ово бити значајно за посјетиоце, али знам сигурно да ће осјетити драж непредвидивости и ишчекивања како ће изгледати свака појединачна форма коју Драго и ја будемо вадили из канти - рекла је Соња Бикић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана