Академска сликарка Марија Бјелошевић за “Глас Српске”: Култура помогла да све лакше превазиђемо

Александра Глишић
Академска сликарка Марија Бјелошевић за “Глас Српске”: Култура помогла да све лакше превазиђемо

Култура нам је помогла да ванредне околности превазиђемо лакше, вријеме у изолацији заиста је могуће провести квалитетно. То још више потврђује колико је култура битна. Наравно, поред бриге за здравље, трудим се да задржим оптимистичан став. Ову ситуацију схватам као вријеме које нам је поклоњено за породицу, башту, балконе, ормаре и за ствари које нисмо прије стизали да завршимо.

Ријечи су ово бањалучке академске сликарке Марије Бјелошевић, која за “Глас Српске” прича какве планове има за ову годину, које изложбе спрема и шта све ново настаје на њеним платнима.

- Све области су претрпјеле штету током пандемије изазване вирусом корона, а култура је била и прије на маргини. Међутим, у овој атмосфери се показало колико је у ствари неопходна. Управо захваљујући могућностима интернета људи су имали прилику да квалитетно проводе вријеме. Виртуелни обиласци музејских изложби, бројне позоришне представе такође, концерти, филмови, ПДФ књиге, и то све потпуно бесплатно, што довољно показује да поред негативних ствари које смо осјетили, све морамо гледати и са позитивне стране - каже Бјелошевићева.

С обзиром на то да су вртићи затворени, додаје, пореметила се и њена дневна рутина.

- Организација око испуњавања дана трогодишњацима у затвореном простору се може посматрати као најзахтјевнији вид умјетности. Послови које сам раније радила у току радног времена сам помјерила на вечерње термине када сам сликала. Пошто је кретање сведено на минимум, оставља простора и за сликање, не у капацитету на који сам навикла, али довољно да се континуитет стварања одржи и да се направе планови за даљи рад. Оно што сам успјела, а то ми је нарочито драго, јесте да истражим нове стилове илустровања и стварам за најмлађе - прича сликарка.

Она има бројне планове за 2020. годину када је ријеч о изложбама, али неки термине морала је да промијени.

- Ову годину сам почела оптимистично што се тиче планова за изложбе, већ у мају је требало да се реализује изложба у Солуну, која је произашла из сарадње Представништва РС у Солуну и бањалучке Академије умјетности. Након тога требало да је буде отворена изложба на коју сам успјешно конкурисала у Београду (СКЦ), али то је сада све помјерено. Надам да ће се укидањем ванредног стања и ти планови реализовати. Што се тиче даљег стварања, вјерујем да ћу на крају године имати нову цјелину слике која се у овом времену додатно искристалисала и добила још више смисла с обзиром на то да се бавим темом пејзажа - истиче Бјелошевићева.

Глобална дешавања, додаје, јасно показују да морамо успорити са свакодневним активностима, журбом и претјераним амбицијама које смо сами себи поставили и пословно и приватно.

- Убудуће ћу се трудити да елиминишем сувишне обавезе, да на неки начин сведем рачуне са самом собом и искрено се посветим циљевима који ме и пословно и духовно испуњавају. Наравно, и да се окружим људима које волим и који ме инспиришу. Надам се да ће већина људи схватити ово као поруку, да неће брзо заборавити у каквој ситуацији смо се нашли и да ће се усмјерити на бригу о природи, себи и блиским људима - казала је Бјелошевићева.

Књиге и музика

- Недостатак времена не смије да утиче на читање и музику. Са музиком се будим и шта год да радим она је присутна, то је ствар навике. А што се тиче филмова и серија, морам да будем искрена, заиста не стижем да их гледам ни када је стање редовно, нисам у току са популарним репертоаром. Ни у овој ситуацији нисам гајила никакве амбиције да почињем, можда би ми се свидјело па би читање и музика трпјели - каже Марија Бјелошевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана