Aбрамовић проглашена за најутицајнију умjетницу свијета

Агенције
Aбрамовић проглашена за најутицајнију умjетницу свијета

Артнет, портал за продају, куповину и истраживање умјетнина, сваке године бира најутицајније личности из свијета умјетности, а овог пута главну награду добила је Марина Абрамовић.

Друго мјесто на Артнет листи припало је Нити Амбани, мецени из Индије која финансира разне велике изложбе у МЕТ-у и Умјетничком иституту у Чикагу.

Треће мјесто заузео је Ричард Армстронг, директор Solomun R. Guttenheim музеја и фондације. Међу првих пет налазе се још и Бернард Арно, власник ЛВХМ и Патриција Барбизе, која је извршни директор аукцијске куће Christie's.

Марина Абрамовић бави се умjетношћу перформанса већ 40 година. Она је током каријере прошла кроз три велика периода. Први је београдски, када је још далеке 1975. у СКЦ-у започела своју умjетничку и животну авантуру чувеним перформансом "Ритам 5, пламтећа звезда". Други период је доба њеног аскетског живота у Амстердаму и рад са познатим њемачким умјетником и њеним животним сапутником Улајем и њихов растанак након перформанса "Љубавници, ходање по кинеском зиду" (1988).

Трећи период представља њен живот звијезде у Њујорку од 2005. године који прате познати перформанси, позоришна представа са Бобом Вилсоном, "сједећи" перформанс "Умјетник је присутан" у МОМа-и и многи други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана