Змијањски вез у најужем избору за UNESCO

Александра Маџар
Змијањски вез у најужем избору за UNESCO

Бањалука - Змијањски вез, који је номинован за UNESCO-ову репрезентативну листу нематеријалног насљеђа, ушао је у најужи избор.

Потврдио је ово за "Глас Српске" виши кустос етнолог у Музеју Републике Српске Владимир Ђукановић и додао да ће у октобру бити познато да ли ће змијањски вез постати дио нематеријалног насљеђа на престижној листи.

Етнолошко одјељење Музеја Републике Српске у марту 2013. године прослиједило је прву номинацију за нематеријално културно насљеђе човјечанства - змијањски вез. Ријеч је о везу који је од средине 19. вијека до данас задржао своју елементарну форму, тамноплаву боју, а техника је идентична као и прије 150 година.

Ђукановић каже да ће ове године радити на промоцији змијањског веза, а у сарадњи са "Поштама Српске" урадиће маркице са мотивима веза.

Такође, Етнолошко одјељење Музеја РС је свим локалним заједницама, музејима и удружењима заинтересованим за ову номинацију упутило дописе да доставе шта желе да ставе на листу нематеријалног културног насљеђа Републике Српске.

Ђукановић каже како у овој години планирају да листу прошире са 15-20 нових елемената и да у 2015. пошаљу још једну номинацију за UNESCO.

Кустос етнолог у Музеју Републике Српске Данијела Ђукановић нагласила је да је змијањски вез сигурно један од најспецифичнијих и најкарактеристичнијих везова са наших простора.

- Специфичност овог веза огледа се у томе што су богатство орнамената, техника израде и колорита јединствени и посебни  у односу на друге везове у БиХ. Одликују га усклађеност, хармонија и стилска перфекција геометријских орнамената, укомпонованих са тамноплавим, односно чивитним колоритом - истиче Ђукановићева.

За разлику од других крајева БиХ гдје је вез на ношњама представљен у четири или двије боје, на Змијању је приказан само у тамноплавој боји.

- Овим везом приказана је умјетничка креативност, унутрашња симболичка креативност и осјећајност коју је вијековима посједовала крајишка жена у свом темпераменту и духу. Она је везом изражавала своја осјећања и унутрашње стање духа - казала је Ђукановићева.

Технике

- Змијањски вез рађен је у четири технике: прорлак, подвлакно, пруталачка и крстачка техника. Од наведених доминира крстачка техника веза. Сви ови везови сврставају се у везове по броју који се сматрају за најстарије технике. Основна карактеристика је да се вез изводи са наличја, бројањем жице - подсјетила је Данијела Ђукановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана