Возачи и даље нерадо вежу појас

Данијела Бајић
Возачи и даље нерадо вежу појас

БАЊАЛУКА - Да возачи и њихови сапутници још не схватају озбиљно значај употребе безбједносног појаса показао је паметни систем за детекцију и обавјештење који је за само седам дана евидентирао 2.851 прекршај ове врсте.

Паметни систем за детекцију и обавјештење о коришћењу сигурносног појаса и мобилног телефона на Булевару српске војске у Бањалуци пуштен је у рад  28. маја, а према подацима Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, до 3. јуна регистровао је укупно 3.341 прекршај.

Од укупног броја, како су истакли у МУП-у, 490 прекршаја се односило на коришћење мобилног телефона у току вожње. 

- Да су возачи и сувозачи ипак постали савјеснији од када је систем пуштен у рад показује податак да је евидентирано око 31 одсто мање прекршаја због коришћења мобилног телефона од стране возача и 46 одсто мање прекршаја због некоришћења безбједносног појаса у односу на период тестирања рада система, од 21. до 27. маја ове године, док ЛЕД дисплеј није био инсталиран на локацији - казали су у МУП-у Српске и истакли да је у питању пројекат превентивне природе чији је циљ да се подигне свијест грађана и тиме повећа безбједност у саобраћају.  

Несавјесне возаче, осим овог паметног система, већ дуже мотре камере за аутоматско препознавање регистарских ознака, које су, према подацима МУП-у, закључно са 4. јуном евидентирале укупно 45.983 прекршаја на подручју Српске због вожње нерегистрованог возила.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић истакао је за “Глас Српске” да возачи, који крше један пропис, не поштују ни друга правила у саобраћају.

- За очекивати је да ће возач који у саобраћају учествује са нерегистрованим возилом, кршити и друге прописе, као што су вожња под дејством алкохола, без појаса и прекорачење ограничења брзине - казао је Радовић. Додао је да су камере најбољи начин да се смањи број нерегистрованих возила, као и подигне свијест коришћења безбједоносног појаса и одложи телефонирање током вожње.

- Истраживања из 2019. године су показала да је број везаних на предњим сједиштима у возилу износио 71 одсто, а годину касније 81 одсто. То је значајно повећање коришћења појаса. Међутим, проблем је коришћење мобилног телефона током вожње. Поражавајуће је то да је у истом периоду повећан број возача који користе телефон током вожње са 4,4 на 6,3 одсто - казао је Радовић.

Упозорење

Паметни систем у Бањалуци, осим што аутоматски препознаје регистрацију возила, детекцију некоришћења сигурносног појаса и коришћење мобилног телефона у вожњи, има и флеш лампе које служе за освјетљење возила ради квалитетније фотографије и веће тачности.

Лампе блицају на свако возило, а не само возило у прекршају. Уколико паметна камера евидентира да возач или сувозач нису везани или ако возач користи мобилни телефон, на ЛЕД дисплеју се исписују регистарске ознаке возила у прекршају и упозорење “Вежите појас” и “Не користите мобилни телефон”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана