У Српској нема афричке куге свиња

АТВ
У Српској нема афричке куге свиња

Бањалука - Свињска куга, афричка и обична на нишану су Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства РС. У РС још није забиљежена, али мјере су благовремено предузете.

Наређен је одстрјел дивљих свиња, инструкцијом још у фебруару. У јулу под лупу су стављене домаће свиње. До краја ове седмице требало би да буде донесена Наредба о спречавању појаве и уноста вируса на територију РС.

“Симптоми код животиња, повишена тјелесна температура, обољева већи број животиња, животиње одбијају храну. Прве промјене које су јасније видљиве и које издвајају ову болест јесте промјена на кожи, дакле изражено црвенило највише у предјелу око ушију, онда наставља се по тијелу. Министарство је и у овом тренутку припрема више од 11.000 летака и информативног материјала који ће бити доступни фармерима, преко њихових ветеринарских организација. Они ће у случају симптома, пријавити ветеринару, локалном”, каже Драган Кнежевић, помоћник министра за ветринарство.

Већ је на снази забрана увоза живих животиња и производа и полупроизвода од животиња из Србије у којима се може пронаћи вирус. Та ће одлука имати одјека и на тржиште у Републици Српској. Прилика је то да произвођачи и извозници из РС заузму дио тог тржишта.

“Шта ће се догађати у Србији то је оно чега се плашимо, ако дође до наглог појефтињења свињског меса онда се бојимо шверца и црног тржишта преко Дрине. И самим тим увоза зараженог меса”, каже Мишо Маљчић, из Удружења свињара РС.

Ситуацију са афричком кугом свиња прате и у Ловачком савезу Републике Српске. За сада су активирали годишњи план одстрјела дивљих свиња, што не подразумјева масовни одстрјел. Ловачка удружења која газдују ловиштима уз границу са Србијом и Хрватском, прва су линија одбране од свињске куге.

“Ако причамо конкретно о афричкој куги, дивља свиња се може посматати као резервоар за пренос и складиштење, да тако назовем афричке куге, а не као директан вектор, односно директан преносник”, рекао је Саво Минић, из Ловачког савеза РС.

Анализирани узорци одстријељених дивијих свиња са различитих географских подручја Српске, за сада су негативни, кажу у Ловачком савезу. Како би спријечили потенцијални унос вируса афричке куге свиња, домаћи фармери дезинфикују објекте и возила која улазе, те ограничавају улазак у објекте.

(АТВ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана