У Источној Илиџи потписани уговори о стипендирању 58 студената

Срна
У Источној Илиџи потписани уговори о стипендирању 58 студената

ИСТОЧНА ИЛИЏА - Начелник оштине Источна Илиџа Маринко Божовић потписао је данас уговоре о стипендирању са 58 студената, за шта је из општинског буџета издвојено око 60.000 КМ.

Божовић је рекао да су ове године више вредновали јавне универзитете у Источном Сарајеву и Бањалуци, те да је потписан и уговор о стипендирању ученика генерације Средње школе од претходне године.

Он је рекао новинарима да је за дефицитарна занимања предвиђена стипендија од 1.200 КМ на годишњем нивоу, а за остала занимања по 1.000 КМ.

Божовић је указао на важност сарадње младих људи, локалне заједнице и Универзиета, прије свега у Источном Сарајеву, на чему ће радити и убудуће.

Студент друге године Фармацеутског факултета Универзитета у Сарајеву Његош Параш сматра да је стипендија добар подстицај студентима да се што више образују и по окончању студирања, допринесу развоју локалне заједнице.

“То је уједно и добра подршка студентима да се носе са трошковима током студирања који нису мали. Када завршим студије, циљ ми је да останем у својој локалној заједници и на најбољи начин допринесем њеном развоју”, истакао је Параш.

Потписивању уговора о стипендирању студената, присуствовали су и декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић и помоћник декана за наставу на енгелском језику Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Недељка Ивковић.

Поповић је истакао да је међу стипендистима и 15 студената Електротехничког факултета, те напоменуо да је ово добар начин да се промовише Универзитет и студенти.

“То су наши студенти који су одлучили да остану на овим просторима, да овдје граде будућност и професионалне каријере, а надамо се и да ће овдје засновати и породице, што нам је као друштву веома битно”, истакао је Поповић, додајући да је у свему јако битна и подршка локалне заједнице.

Ивковићева истиче да се на Медицинском факултету у Фочи труде да задрже студенте са најбољим просјеком и да их мотивишу да остану овдје кроз рано укључивање у научно-истраживачке радове.

“Када са сви заједно удружимо и поредамо приоритете, мислим да можемо постићи много више. Недовољно се прича о одласку младих, а видјели смо у овој епидемилошкој ситуацији колико је потребан квалитетан, професионалан кадар и овдје и у свијету”, истиче Ивковићева, додајући да је инвестирање у младе инвестирање у будућност.

Она је подсјетила да на Медицинском факултету Универзитета у Источном Сарајеву од ове академске године почиње извођење наставе на енглеском језику, што представља велики изазов, али и прилику да сви заједно направе корак даље.

“Очекујемо око 70 студената на том првом циклусу. Највјероватније да ће то бити студенти из југоисточне Азије, из Италије, заједно са нашим студентима из Српске, Србије и Црне Горе, који су изразили жељу да студирају на енглеском језику”, истиче Ивковићева.

Она напомиње да имају кадровску подршку, просторни капацитет, довољно опреме и да са великм узбуђењем чекају прву генерацију студената.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана