У првом дијелу седмице вријеме ће погодовати радовима у пољу

СРНА
У првом дијелу седмице вријеме ће погодовати радовима у пољу

БИЈЕЉИНА - Временске прилике у Републици Српској у првој половини ове седмице одговараће за предвиђене актуелне пољопривредне радове на отвореном, док ће их локалне падавине повремено прекидати у другом дијелу, наводи се у седмичном билтену агрометеоролога Републичког хидрометеоролошког завода

Топло вријеме почетком и крајем прошле седмице одговарало је за интензивнију појаву неколико врста биљних ваши, као и јабукиног смотавца, упозоравају агрометеоролози и додају да је у току полагање јаја овог инсекта, а у појединим регионима је започело пиљење ларви.

Код ратарских култура у пониклим усјевима кукуруза и сунцокрета регистровано је присуство штеточина, као и сиве кукурузне пипе.

Током протеклих седам дана било је услова и за развој биљних болести, што указује на могуће проблема у ратарским културама. У засадима јабуке присутан је инфективни материјал патогених проузроковача чађаве пјегавости лишћа и краставости плодова јабуке, тако да са новим падавинама може доћи до остварења инфекције овим патогеном, напомињу у седмичном билтену.

Код ратарских култура, у фази цвјетања јечма и у условима високе влажности постоји ризик од остварења инфекције класа проузроковачем фузариозе класа, односно штурости класа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана