U Istočnoj Ilidži potpisani ugovori o stipendiranju 58 studenata

Srna
U Istočnoj Ilidži potpisani ugovori o stipendiranju 58 studenata

ISTOČNA ILIDžA - Načelnik oštine Istočna Ilidža Marinko Božović potpisao je danas ugovore o stipendiranju sa 58 studenata, za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno oko 60.000 KM.

Božović je rekao da su ove godine više vrednovali javne univerzitete u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, te da je potpisan i ugovor o stipendiranju učenika generacije Srednje škole od prethodne godine.

On je rekao novinarima da je za deficitarna zanimanja predviđena stipendija od 1.200 KM na godišnjem nivou, a za ostala zanimanja po 1.000 KM.

Božović je ukazao na važnost saradnje mladih ljudi, lokalne zajednice i Univerzieta, prije svega u Istočnom Sarajevu, na čemu će raditi i ubuduće.

Student druge godine Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Njegoš Paraš smatra da je stipendija dobar podsticaj studentima da se što više obrazuju i po okončanju studiranja, doprinesu razvoju lokalne zajednice.

“To je ujedno i dobra podrška studentima da se nose sa troškovima tokom studiranja koji nisu mali. Kada završim studije, cilj mi je da ostanem u svojoj lokalnoj zajednici i na najbolji način doprinesem njenom razvoju”, istakao je Paraš.

Potpisivanju ugovora o stipendiranju studenata, prisustvovali su i dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović i pomoćnik dekana za nastavu na engelskom jeziku Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Nedeljka Ivković.

Popović je istakao da je među stipendistima i 15 studenata Elektrotehničkog fakulteta, te napomenuo da je ovo dobar način da se promoviše Univerzitet i studenti.

“To su naši studenti koji su odlučili da ostanu na ovim prostorima, da ovdje grade budućnost i profesionalne karijere, a nadamo se i da će ovdje zasnovati i porodice, što nam je kao društvu veoma bitno”, istakao je Popović, dodajući da je u svemu jako bitna i podrška lokalne zajednice.

Ivkovićeva ističe da se na Medicinskom fakultetu u Foči trude da zadrže studente sa najboljim prosjekom i da ih motivišu da ostanu ovdje kroz rano uključivanje u naučno-istraživačke radove.

“Kada sa svi zajedno udružimo i poredamo prioritete, mislim da možemo postići mnogo više. Nedovoljno se priča o odlasku mladih, a vidjeli smo u ovoj epidemiloškoj situaciji koliko je potreban kvalitetan, profesionalan kadar i ovdje i u svijetu”, ističe Ivkovićeva, dodajući da je investiranje u mlade investiranje u budućnost.

Ona je podsjetila da na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu od ove akademske godine počinje izvođenje nastave na engleskom jeziku, što predstavlja veliki izazov, ali i priliku da svi zajedno naprave korak dalje.

“Očekujemo oko 70 studenata na tom prvom ciklusu. Najvjerovatnije da će to biti studenti iz jugoistočne Azije, iz Italije, zajedno sa našim studentima iz Srpske, Srbije i Crne Gore, koji su izrazili želju da studiraju na engleskom jeziku”, ističe Ivkovićeva.

Ona napominje da imaju kadrovsku podršku, prostorni kapacitet, dovoljno opreme i da sa velikm uzbuđenjem čekaju prvu generaciju studenata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana