Наше крајеве поново ће прекрити сахарски пијесак

Телеграф
Наше крајеве поново ће прекрити сахарски пијесак

И док над нашим дијелом Европе преовладава сунчано и вријеме налик љетњем, због дјеловања антицклона, над западним предјелом Европе налази се простран циклон. У наредна два дана циклон ће се својим центром налазити над западним предјелима Европе и изнад западног Медитерана и условљавати веома промјенљиво и свјежије вријеме са падавинама.

У наредна два дана у предњем дијелу напоменутог циклона очекују се снажна јужна висинска струјања, која ће са собом донијети и честице пијеска и прашине из Сахаре.

Главнина пута доласка пијеска биће из Сахаре преко Италије и Алпа до Њемачке и Аустрије, а мањим дијелом пијесак ће стићи и до сјеверног дијела Јадрана у Хрватској.

Ипак, за разлику од претходног пута, када је прије недјељу дана огромна количина пијеска и прашине прекрила Грчку, а нарочито Атину, овог пута очекују се мање концентрација пијеска.

Када је ријеч о актуелној ситуацији, највише пијеска биће у предјелима Алпа и над Њемачком, нарочито над јужним предјелима земље.

Сахарска прашина пригушује сунчеве зраке и чини да небо изгледа замућено. Прашина често стимулише и стварање облака.

Небо може постати жуто и произвести фасцинатне заласке сунца. Не очекује се лош квалитет ваздуха какав је недавно забиљежен у Атини.

Данас у свим овим предјелима биће ведро и без облака и падавине, али ће од уторка бити облачности са пљусковима и грмљавином.

Киша узрокује да се прашина таложи у облику тамних капи - такође познатих као крвава киша - на биљкама и аутомобилима. Након сушења оставља јасне трагове.

У вишим предјелима Алпа и даље има пуно снијега, тако не треба чудити да ако снијег у тим предјелима поприми боје пијеска из пустиње у Сахари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана