Владика Фотије: Страсну недјељу треба посветити молитви

СРНА
Владика Фотије: Страсну недјељу треба посветити молитви

БИЈЕЉИНА - Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије поручио је поводом почетка Страсне недјеље да вјерници треба што више да се уздржавају од јела и буду посвећени молитви како би били добри Христови сапутници на путу страдања.

"Бог иде на добровољно страдање што је дуг свакога ко исповиједа да је Христовим страдањем постао оно што јесте. То је наш дуг и можемо да идемо са њим размишљањем, саосјећањем", поручио је владика Фотије.

Да би се то успјешније извело, рекао је епископ Фотије, потребно је да вјерници "почну да страдају кроз осјетно умањење јела и сна и кроз увећање труда стајањем на молитви и чињењем поклона".

"Испуни све што чини света црква и бићеш добар сапутник Господу на путу страдања", поручио је владика Фотије.

Данас је почела седма, посљедња Страсна недјеља Васкршњег поста, која је име добила по старословенској ријечи страст која значи страдање, трпљење и бол. Сви дани у њој носе назив велики, па је тако данас Велики понедјељак.

Посљедња седмица Васкршњег поста од најстаријих времена проводи се у најстрожем посту. Једе се храна спремљена на води, штавише многи само хљеб, со и воће.

Уље и вино дозвољени су само на Велики четвртак, јер је тога дана установљена Света тајна причешћа. Сваки дан ове седмице назива се у богослужбеним књигама светим и великим због светих и великих догађаја који су се збили тих дана.

Сваки дан има своју тему - понедјељак, уторак и среда посвећени су сјећању на посљедње бесједе Исуса Христа. Сјећањима, молитвама и напјевима издвајају се посљедња три дана.

На Велики четвртак, у црквама везују се звона, умјесто којих се оглашавају клепала. На Велики петак, црква се сјећа бројних догађаја - од извођења Исуса Христа пред суд Понтија Пилата, разапињања на крст, до полагања његовог тијела у гроб.

На тај дан најважније је бојење јаја.

Ко може, не једе ништа цио дан, други не једу и не пију до изношења плаштанице, односно до три сата по подне. Сухоједење, односно само хљеб и вода, за многе и потпуно уздржавање од хране, прописани су и за Велику суботу. У недјељу се прославља Васкрс, највећи хришћански празник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана