У борби за веће плате отказ све чешће оружје

Анита Јанковић Речевић
У борби за веће плате отказ све чешће оружје

БАЊАЛУКА - Страх од губитка посла у Српској постао је прошлост јер домаћи радници, свјесни недостатка радне снаге на тржишту, све чешће посежу за отказом уколико послодавци не пристану на њихове захтјеве за већом платом и бољим условима рада.

Недавно истраживање компаније “ПњЦ” спроведено на више од 50.000 радника у 44 земље свијета показало је да сваки пети радник у сљедећих годину планира дати отказ, као и да ће сваки трећи затражити вишу плату. У компанији наводе да су резултати истраживања потврда трендова који су, посебно у САД, узели маха гдје је за годину отказ дало 47 милиона људи.

Службене статистике или истраживања о појави ових трендова у Српској нема, али судећи према утисцима послодаваца и представника синдиката и домаћи радници много лакше доносе одлуку да узму радну књижицу од послодавца јер су свјесни да ће олако наћи друго запослење.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић тврди да је и у Српској овај глобални тренд све израженији и да радници све чешће дају отказ како би отишли код послодаваца гдје могу зарадити више или у друге земље.

- Најбољи примјер је Котор Варош гдје је због мањка радника изражена појава “преотимања” радне снаге међу конкурентским фирмама. Бољим платама и условима рада себи обезбјеђују кадар. То још није масовно свугдје у РС али и те­ како хвата залет и подиже цијену рада - прича Мишићева за “Глас Српске” и додаје да су преласци радника због бољих услова рада посебно изражени у ИТ сектору и здравству, као и међу ВК мајсторима у свим гранама прерађивачке индустрије. 

Мишићеву веома весели што су радници у Српској коначно схватили да су најважнија карика у стварању добити.

- Радници су се пробудили. Постали су свјесни да имају права и у великој мјери већ преговарају о цијени рада. Томе је, поред недостатка радне снаге усљед масовног одласка становништва у иностранство, допринијела и пандемија која је показала да капитал без радника и њиховог рада не може опстати и дати резултате. Свијест радника у Српској дефинитивно је другачија у односу на пет, десет година уназад. Рат и транзиција кроз коју смо прошли годинама је стварала страх за егзистенцију и срећна сам што се то напокон мијења - рекла је Мишићева и присјетила се како су прије седам година у преговорима за више плате послодавци говорили да ко неће да ради не мора, јер их на бироу чека армија незапослених који хоће и за мање новца, наглашавајући да је такав однос и прича сада прошлост. 

И предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић потврђује присутност горе поменутих свјетских трендова у Српској.

- Људи мијењају послодавце кад нађу посао са вишом платом и бољим условима рада. Ја то зовем систем клатна који иде са једне на другу страну. Прво смо имали потцијењене раднике, а сада прецијењене. Високе плате изазивају раст цијена, то даље повлачи инфлацију до које кад дође без обзира на вишу зараду куповна моћ опада. Не можемо преварити систем тиме што ћемо повећати плате - објашњава Тривић за “Глас”.

Према његовим ријечима, тренд ће се наставити и у наредном периоду све до тренутка док инфлација не смањи број радних мјеста.

- У мојој фирми то се већ дешава. Због раста плата и цијена брашна морали смо подићи цијене колача и пецива што је аутоматски смањило производњу усљед чега смо морали угасити одређен број радних мјеста. Тако ће бити и у другим областима што ће довести до раста незапослености. То су циклуси у економији, ништа ново што се није дешавало у посљедњих стотину година - наглашава Тривић. 

Директорка операција у компанији “МојПосао.ба”, која поред оглашавања радних мјеста нуди и услуге посредовања у запошљавању, Нермана Ајановић-Хајдарпашић истиче да је тренд давања отказа у нашој земљи актуелан од 2020. године.

- Ради се о такозваној појави “греат ресигнатион”. Људи напуштају посао због бољих прилика, али и због раста тренда одласка у иностранство који знатно утиче и на оне који су задовољни својим тренутним позицијама и пословима - наглашава Ајановић-Хајдарпашић и додаје да је тржиште рада у протекле двије године доживјело трансформацију, те да је ситуација тренутно таква да су радници ти који могу бирати за кога и под којим условима желе да раде.

Пуно прилика

Нермана Ајановић-Хајдарпашић каже да се према броју активних огласа на порталу “МојПосао.ба” веома лако може закључити да пословних прилика у БиХ и те­ како има.

- И даље имамо велики број грађана који немају потребне вјештине и самим тим њихове шансе за запошљавање су смањене. Међутим, чак и у таквој ситуацији су могуће промјене уколико тражиоци посла искажу веће интересовање за преквалификацију или додатно усавршавање у складу са потребама тржишта рада - казала је Ајановић-Хајдарпашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана