Све мање пацијената на лијечењу изван Српске

Анита Јанковић-Речевић
Све мање пацијената на лијечењу изван Српске

Бањалука - Увођење савремених терапија, улагање у опрему и едукацију медицинског кадра смањило је број домаћих пацијената који одлазе на лијечење изван граница Српске и за 15.000 годишње.

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да се ранијих година на лијечење изван Српске упућивало и по 20.000 пацијента годишње, док се сада у Србији и Федерацији БиХ годишње у просјеку лијечи 5.000 пацијената, за шта се издваја више од 20 милиона КМ.

- Само у протекле три године у здравствене установе у Српској уведено је више од 150 нових услуга због којих су се наши пацијенти углавном слали на лијечење изван РС. Ове године планирамо увести још четрдесетак нових услуга из области нуклеарне и интензивне медицине, урологије, кардиологије и онкологије - рекли су у Фонду здравства.

Појаснили су да константно улагање у здравствени систем, нарочито у болнице и кадар, даје добре резултате.

- Универзитетски клинички центар РС ставио је акценат на стручно усавршавање својих кадрова, гдје свакодневно долазе признати стручњаци из иностранства који пружају услуге нашим осигураницима, најчешће оне због којих смо их раније слали на лијечење изван Српске, али и едукују домаћи кадар који ће временом моћи самостално да обавља сложене и савремене процедуре - додали су у Фонду здравства.

Истакли су да осигураници право на лијечење у здравственим установама у Србији и ФБиХ остварују онда када се лијечење не може спровести у здравственим установама у Српској.

- Осигураници се упућују у оне здравствене установе изван РС са којима Фонд има потписан уговор и у таквим установама финансирамо трошкове лијечења у цјелости, изузев партиципације коју плаћају сами осигураници - рекли су у Фонду и додали да имају потписане уговоре са више здравствених центара у Србији и ФБиХ.

Додали су да се у Србију пацијенти највише упућују због кардиохирургије,  затим карцинома, леукемије и неуролошких обољења.

- Све већи број осигураника у Србију одлази и због конгениталних аномалија код новорођенчади, али и генетских испитивања. У ФБиХ пацијенте упућујемо због срчаних обољења али и у хитним ситуацијама, када пацијент из Источног Сарајева или Фоче због хитности не може бити превезен у Бањалуку па због близине иде у Сарајево - казали су у Фонду здравства.

Лијечење у иностранству

У Фонду здравственог осигурања истакли су да учествују и у финансирању трошкова лијечења у иностраним клиникама онда када се лијечење не може спровести у здравственим установама у РС, ФБиХ и Србији. 

- У питању су здравствени центри у Аустрији, Италији, Њемачкој али и други са којима немамо потписане уговоре, а главни разлог одласка наших пацијената су операције на срцу, трансплантације, поремећаји у развоју те различите урођене аномалије - рекли су у Фонду и додали да су лани учествовали у финансирању лијечења у иностранству код 86 осигураника и за те намјене издвојили око 881.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана