Sve manje pacijenata na liječenju izvan Srpske

Anita Janković-Rečević
Sve manje pacijenata na liječenju izvan Srpske

Banjaluka - Uvođenje savremenih terapija, ulaganje u opremu i edukaciju medicinskog kadra smanjilo je broj domaćih pacijenata koji odlaze na liječenje izvan granica Srpske i za 15.000 godišnje.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da se ranijih godina na liječenje izvan Srpske upućivalo i po 20.000 pacijenta godišnje, dok se sada u Srbiji i Federaciji BiH godišnje u prosjeku liječi 5.000 pacijenata, za šta se izdvaja više od 20 miliona KM.

- Samo u protekle tri godine u zdravstvene ustanove u Srpskoj uvedeno je više od 150 novih usluga zbog kojih su se naši pacijenti uglavnom slali na liječenje izvan RS. Ove godine planiramo uvesti još četrdesetak novih usluga iz oblasti nuklearne i intenzivne medicine, urologije, kardiologije i onkologije - rekli su u Fondu zdravstva.

Pojasnili su da konstantno ulaganje u zdravstveni sistem, naročito u bolnice i kadar, daje dobre rezultate.

- Univerzitetski klinički centar RS stavio je akcenat na stručno usavršavanje svojih kadrova, gdje svakodnevno dolaze priznati stručnjaci iz inostranstva koji pružaju usluge našim osiguranicima, najčešće one zbog kojih smo ih ranije slali na liječenje izvan Srpske, ali i edukuju domaći kadar koji će vremenom moći samostalno da obavlja složene i savremene procedure - dodali su u Fondu zdravstva.

Istakli su da osiguranici pravo na liječenje u zdravstvenim ustanovama u Srbiji i FBiH ostvaruju onda kada se liječenje ne može sprovesti u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

- Osiguranici se upućuju u one zdravstvene ustanove izvan RS sa kojima Fond ima potpisan ugovor i u takvim ustanovama finansiramo troškove liječenja u cjelosti, izuzev participacije koju plaćaju sami osiguranici - rekli su u Fondu i dodali da imaju potpisane ugovore sa više zdravstvenih centara u Srbiji i FBiH.

Dodali su da se u Srbiju pacijenti najviše upućuju zbog kardiohirurgije,  zatim karcinoma, leukemije i neuroloških oboljenja.

- Sve veći broj osiguranika u Srbiju odlazi i zbog kongenitalnih anomalija kod novorođenčadi, ali i genetskih ispitivanja. U FBiH pacijente upućujemo zbog srčanih oboljenja ali i u hitnim situacijama, kada pacijent iz Istočnog Sarajeva ili Foče zbog hitnosti ne može biti prevezen u Banjaluku pa zbog blizine ide u Sarajevo - kazali su u Fondu zdravstva.

Liječenje u inostranstvu

U Fondu zdravstvenog osiguranja istakli su da učestvuju i u finansiranju troškova liječenja u inostranim klinikama onda kada se liječenje ne može sprovesti u zdravstvenim ustanovama u RS, FBiH i Srbiji. 

- U pitanju su zdravstveni centri u Austriji, Italiji, Njemačkoj ali i drugi sa kojima nemamo potpisane ugovore, a glavni razlog odlaska naših pacijenata su operacije na srcu, transplantacije, poremećaji u razvoju te različite urođene anomalije - rekli su u Fondu i dodali da su lani učestvovali u finansiranju liječenja u inostranstvu kod 86 osiguranika i za te namjene izdvojili oko 881.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana