Ругипп: Завршена гравитациона мјерења на око 90 одсто тачака

Срна
Ругипп: Завршена гравитациона мјерења на око 90 одсто тачака

БАЊАЛУКА - Гравитациона мјерења, која се у Републици Српској врше након више од 100 година, завршена су на око 90 одсто предвиђених тачака, а њихови резултати ће, између осталог, бити кориштени за Глобални навигациони сателитски систем, саопштено је из Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИПП/.

Из ове управе наводе да су мјерења почела 5. јуна, да су предвиђена на 3.833 тачке распоређене на цијелој територији Републике Српске, те да се завршетак очекује половином октобра.

Уговор о реализацији гравиметријских мјерења у Српској, који је РУГИПП закључио са “Веком гео” из Београда и Управом за картирање Норвешке /Картверк/, вриједности је 120.000 евра, а средства су обезбиједили пројекат ЦИЛАП и норвешка Влада.

Осим тога, РУГИПП је закључио и протокол о пословно-техничкој сарадњи којим су дефинисани детаљи реализације мјерења и обраде резултата.

Директор РУГИПП-а Босиљка Предраговић каже да је ријеч о захтјевном пројекту, који се изводи у четири фазе, при чему су геодети по десет часова дневно на терену.

Она је оцијенила да РУГИПП успјешно реализује овај захтјеван пројекат чије ће резултате користити геодетски стручњаци управе, као и сви други при коришћењу ГНСС технологије, али и стручна научна јавност у Српској и на глобалном нивоу.

“На основу познатих вриједности убразања силе Земљине теже могуће је тачно утврдити неправилности облика Земљине коре, а онда и одређивање тачних висина тачака”, навела је Предраговићева.

Она истиче да је ово једиствена шанса за геодетске инжењере Управе, јер се таква мјерења у свијету на овакав начин не изводе често, прије свега због комплексности, али и високих трошова.

Предраговићева каже да у прилог томе говори и чињеница да су претходна гравитациона мјерења на подручју бивше СФРЈ вршена 70-тих година, али да никада нису стављена у службену употребу и искориштена у научне и стручне сврхе.

Она је нагласила да ће остварени резултати допринијети регионалном пројекту - Одређивање регионалног геоида земаља западног Балкана, те на тај начин учинити препознатљивом Републику Српску на регионалној и свјетској мапи земаља које дају свој допринос науци и пракси у области геонаука.

“Резултати гравиметријских мјерења биће основа за одређивање геоида за подручје Републике Српске, а заједно са подацима добијеним након нивелманских мјерења биће основа за квалитетније дефинисање вертикалног референтног оквира Републике Српске”, наводи се у саопштењу.

У складу са уговором и протоколом о пословно-техничкој сарадњи, извођач је РУГИПП уступио на коришћење два гравиметра и одржао обуку за рад на овим уређајима за 12 геодетских инжењера Управе, те врши обраду и изравнање резултата мјерења.

Двочлане теренске екипе се у раду гравиметрима смјењују сваких 14 дана, радећи у континуитету сваки дан.

“Осим мјерења разлика убрзања силе Земљине теже, екипе пројектоване тачке опажају и ГНСС пријемницима”, закључује се у саопштењу РУГИПП-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана