Радари уловили 2.200 прекршаја мање

Анита Јанковић Речевић
Радари уловили 2.200 прекршаја мање

БАЊАЛУКА - Смањена фреквенција саобраћаја усљед ванредне ситуације утицала је да бројке о прекорачењу брзине на друмовима у Српској коначно буду у паду, што потврђује податак да су радари у марту ове године уловили око 2.200 возача мање у односу на исти мјесец лани.

Према подацима Министарства унутрашњих полова (МУП) РС, током марта прошле године радари су забиљежили 6.329 прекршаја прекорачења брзине возила, док је у истом мјесецу ове године снимљено 4.110 таквих прекршаја.

- Од укупног броја евидентираних прекршаја у марту ове године 807 прекорачења брзине снимљено је помоћу радарског система “Гатсо”. Уређаји су у првих 15 дана марта на подручју Полицијске управе Бијељина евидентирали 306 прекршаја, на подручју ПУ Добој забиљежено је 247 прекршаја, а на подручју ПУ Приједор снимљена су 254 прекорачења брзине - истакли су у МУП-у. Навели су да је протеклог мјесеца највећа брзина кретања од 176 километара на сат забиљежена на подручју Добоја и то у мјесту Божинци, гдје је ограничење брзине 80 километара на сат. 

- Друга на листи највећих забиљежених брзина у марту је 157 километара на сат на подручју Новог Града, а на подручју Дервенте, у мјесту Дажница, радари су снимили возило које се кретало брзином од 140 километара на сат. На обје поменуте локације дозвољена брзина кретања је 80 километара на сат - казали су у МУП-у.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић каже да је очекивано смањење прекршаја с обзиром на мјере које ограничавају кретање људи.

- Међутим, број уочених прекршаја и даље је забрињавајући, нарочито у ситуацији када нема гужви на путевима - рекао је Радовић.

Он је апеловао на све учеснике у саобраћају да појачају дисциплину и поштују прописе како се здравствени систем не би додатно оптерећивао.

- Због тренутне пандемије здравствене установе су оптерећене приливом пацијената, стога позивам све возаче да вежу појас, смање брзину и тако избјегну несреће. Посебан апел упућујем мотициклистима, будући да је кренула сезона и да их је сада више на друмовима. Никада није вријеме за дивљање на путевима, посебно не у овим данима - додао је Радовић.

Превентива

Милија Радовић каже да је вирус корона показао да је превентива најбоље рјешење у спречавању ширења заразе, наглашавајући да исто правило важи и у саобраћају.

- Агенција спроводи много превентивних мјера, али нам у томе морају помоћи и сами учесници у саобраћају - рекао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана