Премије умирују тржиште млијека

Анита Јанковић-Речевић
Премије умирују тржиште млијека

Бањалука - Производња и откуп млијека у Републици Српској у прва четири мјесеца ове године знатно су повећани у односу на прошлу годину, што би за посљедицу могло да има смањење откупних цијена.

Подаци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС показују да је производња повећана за четири одсто, док је откуп сировог млијека у наведеном периоду ове године скочио за 1,69 милиона литара или пет одсто у односу на исти период прошле године.

- Значајно повећање откупа млијека забиљежено је у априлу и то за 733.377 литара или 8,38 одсто у односу на април прошле године. Додатна повећања се очекују за мај и јун и то за око 1,5 милиона литара по мјесецу - кажу у министарству и додају да ће, у поређењу са прошлом годином, повећање откупа бити око пет милиона литара.

Навели су да је ова ситуација довела до нагомилавања залиха млијека и млијечних прерађевина у највећим мљекарама у РС, и то у "Млијекопродукту" из Козарске Дубице и мљекари "Пађени" из Билеће за шест милиона литара. Појаснили су да би то повећање могло довести до нестабилности у откупу млијека и смањења откупне цијене од 0,01 до 0,05 КМ по литру. Из Министарства истичу да би привремено обустављање откупа од мањих произвођача за посљедицу могло имати дуготрајне негативне ефекте.

- Због могућих нестабилности премије откупљеног млијека биће увећане за додатни фенинг по литру јер би се тиме предуприједиле негативне посљедице. Једна од могућих мјера су и субвенције за услуге сушења сировог млијека, након чега би се као млијеко у праху пласирало на тржишта у окружењу за потребе кондиторских индустрија - рекли су у министарству.

Истакли су да ће новац за повећање премија за млијеко бити обезбијеђен у другој половини године.

- За те намјене потребно је додатних 540.000 КМ и наведени новац би се могао обезбиједити уштедама у оквиру одређених позиција аграрног буџета - рекли су додавши да ове године у РС има 4.468 испоручилаца млијека.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац истиче да ће им додатних пола милиона марака помоћи да одрже тржишну утакмицу са нелојалном конкуренцијом.

- Људи у министарству знају да би додатно смањење цијена млијека уништило произвођаче јер су и садашње цијене, које се крећу од 0,40 до 0,60 КМ за литар, ниске - рекао је Усорац.  

Производња

Према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, домаћи мљекари су лани произвели 314,09 милиона литара млијека, а откупљено је 33 одсто.  

- Прошле године је исплаћена премија за 96,49 милиона литара млијека, за шта је издвојено 27,38 милиона КМ. У прва четири мјесеца ове године откупљено је 35,59 милиона литара, а премије су исплаћене за 33,28 милиона литара, за шта је издвојено 9,72 милиона КМ из аграрног буџета - рекли су у Министарству пољопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана