Premije umiruju tržište mlijeka

Anita Janković-Rečević
Premije umiruju tržište mlijeka

Banjaluka - Proizvodnja i otkup mlijeka u Republici Srpskoj u prva četiri mjeseca ove godine znatno su povećani u odnosu na prošlu godinu, što bi za posljedicu moglo da ima smanjenje otkupnih cijena.

Podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pokazuju da je proizvodnja povećana za četiri odsto, dok je otkup sirovog mlijeka u navedenom periodu ove godine skočio za 1,69 miliona litara ili pet odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- Značajno povećanje otkupa mlijeka zabilježeno je u aprilu i to za 733.377 litara ili 8,38 odsto u odnosu na april prošle godine. Dodatna povećanja se očekuju za maj i jun i to za oko 1,5 miliona litara po mjesecu - kažu u ministarstvu i dodaju da će, u poređenju sa prošlom godinom, povećanje otkupa biti oko pet miliona litara.

Naveli su da je ova situacija dovela do nagomilavanja zaliha mlijeka i mliječnih prerađevina u najvećim mljekarama u RS, i to u "Mlijekoproduktu" iz Kozarske Dubice i mljekari "Pađeni" iz Bileće za šest miliona litara. Pojasnili su da bi to povećanje moglo dovesti do nestabilnosti u otkupu mlijeka i smanjenja otkupne cijene od 0,01 do 0,05 KM po litru. Iz Ministarstva ističu da bi privremeno obustavljanje otkupa od manjih proizvođača za posljedicu moglo imati dugotrajne negativne efekte.

- Zbog mogućih nestabilnosti premije otkupljenog mlijeka biće uvećane za dodatni fening po litru jer bi se time preduprijedile negativne posljedice. Jedna od mogućih mjera su i subvencije za usluge sušenja sirovog mlijeka, nakon čega bi se kao mlijeko u prahu plasiralo na tržišta u okruženju za potrebe konditorskih industrija - rekli su u ministarstvu.

Istakli su da će novac za povećanje premija za mlijeko biti obezbijeđen u drugoj polovini godine.

- Za te namjene potrebno je dodatnih 540.000 KM i navedeni novac bi se mogao obezbijediti uštedama u okviru određenih pozicija agrarnog budžeta - rekli su dodavši da ove godine u RS ima 4.468 isporučilaca mlijeka.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac ističe da će im dodatnih pola miliona maraka pomoći da održe tržišnu utakmicu sa nelojalnom konkurencijom.

- Ljudi u ministarstvu znaju da bi dodatno smanjenje cijena mlijeka uništilo proizvođače jer su i sadašnje cijene, koje se kreću od 0,40 do 0,60 KM za litar, niske - rekao je Usorac.  

Proizvodnja

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, domaći mljekari su lani proizveli 314,09 miliona litara mlijeka, a otkupljeno je 33 odsto.  

- Prošle godine je isplaćena premija za 96,49 miliona litara mlijeka, za šta je izdvojeno 27,38 miliona KM. U prva četiri mjeseca ove godine otkupljeno je 35,59 miliona litara, a premije su isplaćene za 33,28 miliona litara, za šta je izdvojeno 9,72 miliona KM iz agrarnog budžeta - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana