Пандемија смањила одзив добровољних давалаца крви: Свака кап злата вриједна

Јелена Станић
Пандемија смањила одзив добровољних давалаца крви: Свака кап злата вриједна

БАЊАЛУКА - Имамо све више захтјева за концентратима тромбоцита који се припремају само из свјеже узете крви, чији је рок употребе пет дана, а сваки добровољни давалац крви је добродошао, без обзира на крвну групу.

Казала је ово за “Глас Српске” шеф Службе за прикупљање крви у Заводу за трансфузијску медицину РС у Бањалуци Веселка Ћејић и додала да, иако је пандемија утицала на мањи одзив добровољних давалаца, успијевају да обезбиједе потребне количине крви и крвних компоненти, јер трансфузиолошко лијечење пацијената мора бити континуирано и сигурно.

Лани су, појаснила је, у болницама многе операције одгођене, тако да су и потребе за крвљу биле нешто смањене у односу на претходне године.

- У 2019. години потрошено је око 16.500 доза ове драгоцјене течности, а прошле године око 14.500 доза - истакла је Ћејићева.

Потребе за драгоцјеном течношћу која живот значи зависе од потреба појединачних пацијената у болницама и њихових крвних група.

- Тешко је прецизирати која је крвна група у датом тренутку више или мање неопходна, јер она која је најпотребнија зависи од захтјева које добијамо из болница, а ове потребе мијењају се свакодневно - казала је Ћејићева и додала да је у нашој популацији најзаступљенија крвна група А позитивна, коју има око 35 одсто становника, а најмању заступљеност има АБ негативна крвна група, коју има око 1,5 одсто грађана.

Најчешће су, истиче, залихе крви попуњене сразмјерно присутности одређених крвних група у популацији.

- Пандемија вируса корона је учинила рад Завода изазовнијим и отежаним од марта прошле године када смо се суочили са овим проблемом. Прикупљање и обезбјеђивање сигурне крви за пацијенте у болницама у Српској донекле се промијенило због додатних критеријума које смо увели - казала је Ћејићева.

Појаснила је да се, у склопу редовног љекарског прегледа који се обавља прије сваког даривања крви, од давалаца узима и детаљна епидемиолошка анамнеза у вези са инфекцијом вирусом корона, а сама процедура обавља се у складу са препорукама Института за јавно здравство РС.

Креће донирање крвне плазме

У Заводу за трансфузијску медицину РС у Бањалуци данас ће први даваоци који су пребољели “ковид 19” донирати крвну плазму.

Како је саопштено из Министарства здравља и социјалне заштите РС, уз подршку Владе Српске, Завод је набавио потребну опрему и обавио едукације запослених за почетак прикупљања реконвалесцентне плазме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана