Огрев “пали” новчанике

Јана Кезић
Огрев “пали” новчанике

БАЊАЛУКА - Цијена пелета у БиХ у односу на исти период лани дупло је виша, па је сада за тону потребно издвојити и до 600 марака, али упркос томе купаца има јер се грађани плаше несташице и нових поскупљења.

У предузећима која се баве производњом пелета кажу да је до поскупљења дошло из више разлога, попут раста цијене електричне енергије, сировине, те нафте и гаса који директно утичу на производњу пластике која се користи у производњи. Произвођачи и трговци не гарантују да цјеновник неће опет бити коригован до краја љета, јер је, како кажу, стање неизвјесно.

Менаџер продаје “Фагус групе” из Бањалуке Бранко Малијевић каже да се пелет тражи у истим количинама као и прије без обзира на то што је цијена скочила.

- Цијена се код нас разликује за правна и за физичка лица, а тренутно се креће између 450 и 550 марака по тони. До поскупљења у односу на прошлу годину првенствено је дошло због раста цијене електричне енергије, али и материјала од којих се прави пелет - рекао је Малијевић за “Глас”.

У дрвној индустрији “Караћ” из Лакташа су за “Глас” потврдили да је дошло до повећања цијене пелета, па тона кошта скоро 600 марака.

- Тона пелета кошта 595 КМ, а до поскупљења је дошло из више разлога и доста је фактора утицало - казали су у овом предузећу и додали да има и оних који одустају од куповине када чују новоформирану цијену.

Један трговац пелетом из Бијељине који није желио да му наводимо име каже да је јуче ујутро цијена пелета на интернет сајтовима који се баве продајом прешла и 640 марака, а у ово доба лани тона пелета је коштала око 350 марака.

- Нема основа за оволика поскупљења. Повећање до неких 500 марака би било иоле прихватљиво, али ово је претјерано. Људи су преплашени као пред рат, зову, наручују и више ни не питају колико кошта. Дају задњи динар, јер мисле да ће га нестати - испричао је овај трговац.

Он сматра да до проблема на тржишту долази јер извозимо оно што и нама недостаје.

- Сваки камион који се извезе из БиХ ствара мањак на нашем тржишту, а ми немамо праве податке колике су заиста наше потребе и који је капацитет производње - рекао је овај трговац.

У оправданост драстичног скока цијена сумњају и у удружењима за заштиту права потрошача, а извршна директорица “Дона” из Приједора Муриса Марић каже да су удари на џепове грађана постали свакодневица.

На наше питање како се изборити са поскупљењима огорчено је рекла да је чаробни штапић можда једина опција.

- Више је постало апсурдно разговарати о овим цијенама. Пелет је прошле године био 350 марака, а сада је већ у мају досегао суму од 600 марака. Најаве су да ће све поново поскупљивати и ово је заиста незаустављиво - рекла је Марићева.

Дрва

Поскупљења пелета прате и цијене огревног дрвета. Тако је палета достигла чак 230 марака, што је за 50 марака више у односу на раније године. У фирми “Медекс пром” из Шипова кажу да цијена палете ситно цијепаног дрвета кошта 220 марака, а у њој дође 1,8 метара кубних.

- Да ли ће цијене још ићи горе и шта ће бити даље, то не знамо, али купци не чекају, већ сада узимају огрев за зиму - казали су у овој фирми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана