Очи туриста упрте у Грчку

Данијела Бајић
Очи туриста упрте у Грчку

БАЊАЛУКА - Становници Српске, који су уплатили авансе за љетовање прије пандемије вируса корона, похрлили су у туристичке агенције да на вријеме потврде и одаберу замјенско путовање, док су очи великог броја њих и даље упрте у Грчку.

Повећано интересовање грађана посљедњих дана дало је наду туристичким агенцијама у Српској, које због пандемије дуже од годину дана готово да немају посла, да се све враћа у нормалне токове.

Иако су замјенска путовања, у земљу гдје је то могуће, у понуди још од прошле године, многи клијенти су, кажу у агенцијама, чекали да се епидемиолошка ситуација поправи како би на одмор отпутовали ван граница, док поврат новца траже ријетки.

Директор “Компас турса” у Бањалуци Младен Рачић рекао је да је путницима који су прије пандемије уплатили аванс за путовање у Грчку и слична туристичка мјеста, гдје границе још нису отворене за туристе из БиХ, пружена могућност да своје аранжмане мијењају за друге дестинације из понуде.

- С обзиром на то да радимо са више туристичких агенција из Србије и понуде за замјенско путовање се разликују. Највише уплата прије пандемије дефинитивно је било за Грчку, гдје многи искључиво и даље желе да иду, због чега свакодневно зову и питају имамо ли нових вијести о уласку у ту земљу са бх. пасошем - казао је Рачић.

У туристичкој агенцији “Хепи травел” у Бијељини се надају да ће власти у Атини ускоро омогућити љетовање и држављанима БиХ, те да се Семберци због тренутне ситуације највише окрећу Црној Гори.

- Грађани који су раније уплатили аванс за Грчку свој новац могу искористити за путовање на било коју дестинацију из наше понуде, између осталог, у Турску и Египат, за које, такође, влада велико интересовање, упркос мјерама које су на снази - казала је радница ове бијељинске агенције Јелена Јосиповић.

И бањалучка туристичка агенција “Унис турс” својим клијентима за замјенска путовања дала је на располагање све дестинације из своје понуде.

- Наши клијенти су још прошле године почели да користе замјенска путовања. У понуди су Хрватска, Црна Гора, Турска и Египат. Они који не искористе ову могућност аванс ће добити назад, а поврат новца смо, у складу са могућностима, вршили и до сада - казала је шеф једне од пословница ове туристичке агенције Гордана Благојевић.

Додала је да прате шта ће Грчка одлучити кад су у питању туристи са пасошем БиХ, јер многи који су уплатили аванс за путовање у ту земљу не желе да путују на другу дестинацију.

Туристичка агенција “Вуковић” из Приједора, за разлику од већине других у Српској, готово свим својим клијентима одмах прошле године вратила је новац и није нудила замјенска путовања, јер су, како кажу, сматрали да је то најбоље рјешење.

- Клијентима смо на име аванса лани вратили између 600.000 и 700.000 КМ, а у понуди смо прије пандемије од удаљенијих дестинација имали Грчку и Шпанију - казала је менаџер продаје у овој агенцији Бојана Вуковић.

Продаја аранжмана

У туристичким агенцијама кажу да је продаја аранжмана за љетовање ове године неупоредиво боља него прошле године, што многима улива наду да ће ова сезона бити много успјешнија.

- Што се тиче промета из 2019. године, нећемо га сигурно достићи прије 2024. године - казао је Рачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана