Мобилни у вожњи кобан по живот

Анита Јанковић-Речевић
Мобилни у вожњи кобан по живот

Бањалука - Мобилни телефони су постали неизоставан дио свакодневице грађана широм Српске и свијета, али њихова употреба приликом вожње аутомобила може бити кобна по живот.

Поручено је ово јуче из Бањалуке гдје је озваничен почетак кампање “Један позив мијења све - не користи телефон док возиш”.

Циљ ове кампање, коју по пети пут реализује компанија “м:тел” уз подршку Министарства саобраћаја и веза РС, Агенције за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савеза, је скретање пажње јавности на значај одговорног понашања у саобраћају, али и поштовање законских прописа.

Генерални директор “м:тела” Марко Лопичић истакао је да оваквим акцијама желе возачима указати на везу између употребе мобилних телефона и саобраћајних несрећа.

- Један од два главна узрока саобраћајних несрећа у свету је употреба мобилних телефона. Иако смо ми компанија која се бави пружањем телекомуникационих услуга молим возаче да не користе телефоне у вожњи јер не постоји ништа вредније од живота - рекао је  Лопичић.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић упозорио је да возач, при брзини од 60 километара на час, у моменту када скрене поглед на телефон пређе око 60 метара, а у том дјелићу непажње може свашта да се деси.

Он је додао да је у Њемачкој употреба мобилних телефона већи узрочник смртности у саобраћају од алкохола.

Генерални секретар Ауто-мото савеза РС Ранко Бабић навео је да је експериментално истраживање на узорку од 30.000 мушкараца и 7.000 жена, показало да припаднице љепшег пола у Српској више користе мобилне телефоне у вожњи.

- Резултат до кога смо дошли показао је да шест одсто жена користи телефон док вози, а мушкараца четири одсто - навео је Бабић.

Ауто-симулатор

Бањалучани су јуче на Тргу Крајине имали прилику да испробају ауто-симулатор који на јединствен начин приказује опасност коришћења телефона у вожњи. Исти такав симулатор биће постављен и у Добоју, Приједору, Бијељини и Требињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана