Mobilni u vožnji koban po život

Anita Janković-Rečević
Mobilni u vožnji koban po život

Banjaluka - Mobilni telefoni su postali neizostavan dio svakodnevice građana širom Srpske i svijeta, ali njihova upotreba prilikom vožnje automobila može biti kobna po život.

Poručeno je ovo juče iz Banjaluke gdje je ozvaničen početak kampanje “Jedan poziv mijenja sve - ne koristi telefon dok voziš”.

Cilj ove kampanje, koju po peti put realizuje kompanija “m:tel” uz podršku Ministarstva saobraćaja i veza RS, Agencije za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto saveza, je skretanje pažnje javnosti na značaj odgovornog ponašanja u saobraćaju, ali i poštovanje zakonskih propisa.

Generalni direktor “m:tela” Marko Lopičić istakao je da ovakvim akcijama žele vozačima ukazati na vezu između upotrebe mobilnih telefona i saobraćajnih nesreća.

- Jedan od dva glavna uzroka saobraćajnih nesreća u svetu je upotreba mobilnih telefona. Iako smo mi kompanija koja se bavi pružanjem telekomunikacionih usluga molim vozače da ne koriste telefone u vožnji jer ne postoji ništa vrednije od života - rekao je  Lopičić.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić upozorio je da vozač, pri brzini od 60 kilometara na čas, u momentu kada skrene pogled na telefon pređe oko 60 metara, a u tom djeliću nepažnje može svašta da se desi.

On je dodao da je u Njemačkoj upotreba mobilnih telefona veći uzročnik smrtnosti u saobraćaju od alkohola.

Generalni sekretar Auto-moto saveza RS Ranko Babić naveo je da je eksperimentalno istraživanje na uzorku od 30.000 muškaraca i 7.000 žena, pokazalo da pripadnice ljepšeg pola u Srpskoj više koriste mobilne telefone u vožnji.

- Rezultat do koga smo došli pokazao je da šest odsto žena koristi telefon dok vozi, a muškaraca četiri odsto - naveo je Babić.

Auto-simulator

Banjalučani su juče na Trgu Krajine imali priliku da isprobaju auto-simulator koji na jedinstven način prikazuje opasnost korišćenja telefona u vožnji. Isti takav simulator biće postavljen i u Doboju, Prijedoru, Bijeljini i Trebinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana