Лукач похвалио учешће припадника МУП-а у мировним мисијама УН

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да припадници МУП-а Српске више од 20 година у мировним мисијама УН послове извршавају на професионалан начин и представљају МУП Српске у најбољем свјетлу.

Лукач је навео да тренутно у мировним мисијама има девет припадника МУП-а Српске, шест у Јужном Судану и троје на Кипру.

"У мировним мисијама имамо двије жене, а једна је Маја Гачић која има велико искуство у мировним мисијама и изабрана је између 90 апликаната из многих земаља за замјеника мировне мисије полицијске структуре на Кипру, што је велика част за њу и МУП Српске", рекао је Лукач новинарима у Бањалуци након разговора са припаднцима МУП-а који су у мировним мисијама.

Маја Гачић, која је запослена као инспектор криминалистичке полиције МУП-а Српске, у мировној мисији на Кипру задужена је за спровођење мандата из надлежности полиције, извјештавање о раду, те сарадњу са војним и цивилним компонентама у мисији.

"У оквиру дневних задатака задужена сам за надзор и контролишем рад оперативних и административних одјељења као и сектора који спроводе мандат у зони између јужне и сјеверне стране. Стање у подручју мисије је релативно мирно, немамо безбједносних пријетњи. Кипар је чланица ЕУ, функционална држава, али су присутне политичке тензије између сјеверне и јужне стране", рекла је Гачићева у видео поруци.

Игор Деспенић, који је на позицији шефа јединице за интерну евалуацију у главном штабу у мисији у Јужном Судану, каже да тренутно у овој земљи нема и не очекује се у догледно вријеме угрожавање било којег облика безбједности.

"У мисији вршимо разне задатке, један од мојих је био да са инспекцијским тимом из штаба у Њујорку обиђемо све регије у Јужном Судану и то смо завршили јуче. Ради припрема предстојећих избора извршили смо безбједносну процјену ситуације", рекао је Деспенић.

Разговор посредством видео-линка са припадницима МУП-а Српске у мировним мисијама организован је поводом Међународног дана мировних снага УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана