Иност младих 2017:Паметна ципела и монитор потекли из ђачких клупа

Данијела Стоканић
Иност младих 2017:Паметна ципела и монитор потекли из ђачких клупа

Бањалука - Роботи, накит, украси, разне макете, соларни панели, само су дио у мору предмета који су јуче представљени на изложби идеја, иновација и стваралаштва у бањалучком Дому омладине.

Ријеч је о тродневној Међународној изложби "Иност младих 2017", на којој су највећу пажњу посјетилаца привукли робот направљен од лего коцкица, паметна ципела и монитор.

На овој изложби, на којој ће бити представљено 330 радова од око 600 излагача из БиХ, те девет азијских и европских земља, пажњу су привукли и ученици четвртог разреда ОШ "Јован Цвијић" из приједорског насеља Брезичани, који су међу најмлађим учесницима. Ђак ове школе Ђорђе Јањић поносно нам је представио рукотворине направљене на ликовној секцији.  

- Правио сам кутијице од макарона, док су огрлице, наушнице и тегле украшене декупаж техником израдиле моје другарице - рекао је Јањић.

Ученици теслићке средње школе "Никола Тесла" задивили су посјетиоце својим иновацијама.

- Издвојио бих паметну ципелу, која је пројектована за слијепе и особе са сметњама у развоју. Са свих страна ципеле постављен је сензор који активира аларм, на основу којег особа тачно зна на којој је страни препрека када јој се приближи - објаснио је ученик четвртог разреда ове средње школе Небојша Галамић.

И машта ђака бањалучког Средњошколског центра "Љубиша Младеновић" преточена је у изуме. Они су представили паметни монитор, који, како кажу, свако може имати код куће.

- Ријеч је о монитору који има поларизацију на себи, која онемогућава гледање одређеног садржаја и програма на рачунару свима који немају специјалне наочаре. На примјер, док жена помоћу специјалних наочара нешто гледа или ради на рачунару, то не могу видјети супруг и дјеца - објаснио је ученик Никола Мирковић.

Члан Управног одбора Савеза иноватора РС Гордана Лиховић истакла је да је циљ ове изложбе да покаже стваралаштво младих, али и да се представе иновације искусних иноватора који се тиме баве професионално или из хобија.

- Најуспјешнија иновација која је представљена на неком од наших "Иноста" је вакуумска преса за дрво Звјездана Вишта, који машине продаје по цијелом свијету, а производи дијелове и за свемирске бродове и авионе - рекла је Лиховићева.

За најуспјешније радове, ауторе, менторе, школе и удружења предвиђена су признања и специјалне награде. Изложба ће бити отворена сутра до 12 часова.

Учесници сајма

*БиХ

*Србија

*Русија

*Индија

*Малезија

*Казахстан

*Тајван

*Аустрија

*Шведска

*Египат

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана