Inost mladih 2017:Pametna cipela i monitor potekli iz đačkih klupa

Danijela Stokanić
Inost mladih 2017:Pametna cipela i monitor potekli iz đačkih klupa

Banjaluka - Roboti, nakit, ukrasi, razne makete, solarni paneli, samo su dio u moru predmeta koji su juče predstavljeni na izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva u banjalučkom Domu omladine.

Riječ je o trodnevnoj Međunarodnoj izložbi "Inost mladih 2017", na kojoj su najveću pažnju posjetilaca privukli robot napravljen od lego kockica, pametna cipela i monitor.

Na ovoj izložbi, na kojoj će biti predstavljeno 330 radova od oko 600 izlagača iz BiH, te devet azijskih i evropskih zemlja, pažnju su privukli i učenici četvrtog razreda OŠ "Jovan Cvijić" iz prijedorskog naselja Brezičani, koji su među najmlađim učesnicima. Đak ove škole Đorđe Janjić ponosno nam je predstavio rukotvorine napravljene na likovnoj sekciji.  

- Pravio sam kutijice od makarona, dok su ogrlice, naušnice i tegle ukrašene dekupaž tehnikom izradile moje drugarice - rekao je Janjić.

Učenici teslićke srednje škole "Nikola Tesla" zadivili su posjetioce svojim inovacijama.

- Izdvojio bih pametnu cipelu, koja je projektovana za slijepe i osobe sa smetnjama u razvoju. Sa svih strana cipele postavljen je senzor koji aktivira alarm, na osnovu kojeg osoba tačno zna na kojoj je strani prepreka kada joj se približi - objasnio je učenik četvrtog razreda ove srednje škole Nebojša Galamić.

I mašta đaka banjalučkog Srednjoškolskog centra "Ljubiša Mladenović" pretočena je u izume. Oni su predstavili pametni monitor, koji, kako kažu, svako može imati kod kuće.

- Riječ je o monitoru koji ima polarizaciju na sebi, koja onemogućava gledanje određenog sadržaja i programa na računaru svima koji nemaju specijalne naočare. Na primjer, dok žena pomoću specijalnih naočara nešto gleda ili radi na računaru, to ne mogu vidjeti suprug i djeca - objasnio je učenik Nikola Mirković.

Član Upravnog odbora Saveza inovatora RS Gordana Lihović istakla je da je cilj ove izložbe da pokaže stvaralaštvo mladih, ali i da se predstave inovacije iskusnih inovatora koji se time bave profesionalno ili iz hobija.

- Najuspješnija inovacija koja je predstavljena na nekom od naših "Inosta" je vakuumska presa za drvo Zvjezdana Višta, koji mašine prodaje po cijelom svijetu, a proizvodi dijelove i za svemirske brodove i avione - rekla je Lihovićeva.

Za najuspješnije radove, autore, mentore, škole i udruženja predviđena su priznanja i specijalne nagrade. Izložba će biti otvorena sutra do 12 časova.

Učesnici sajma

*BiH

*Srbija

*Rusija

*Indija

*Malezija

*Kazahstan

*Tajvan

*Austrija

*Švedska

*Egipat

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana