Хоће ли бити објављен регистар бораца Одбрамбено-отаџбинског рата?

РТРС
Хоће ли бити објављен регистар бораца Одбрамбено-отаџбинског рата?

Бањалука - Према службеној евиденцији Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, регистрована су укупно 209.664 категорисана борца Војске Републике Српске.

Међутим, из многих организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата тврде да је тај број преувеличан и траже јавно објављивање регистра бораца. Из мМнистарства одговарају да за то, тренутно, не постоје законски услови.


Основна препрека за јавно објављивање регистра бораца је Закон о заштити личних података БиХ, кажу у ресорном министарству. Према важећим одредбама, забрањено је јавно објављивање свих података на основу којих се може утврдити идентитет лица.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић каже да се то, прије свега, односи на ЈМБГ, а затим и на један или више фактора физичких, физиолошких, економских, културних, социјалних података, на основу којих се може одредити идентитет.

Према другом, незваничном објашњењу, које се често може чути, објављивањем регистра борци Војске Републике Српске били би доступнији тужилаштвима и оптужницама за ратне злочине. Међутим, у Борачкој органзацији ипак су за јавно објављивање података. Није им толико споран укупан број бораца, колико њихова категоризација.

Предсједник Борачке организације Репубике Српске Миломир Савчић сматра да не стоји образложење да би то угрозило било чију безбједност.  Истиче да би то само побољшало могућност да се уствари увид у чињенично стање, ко је колико провео у борби.

За удружење Ветерана Републике Српске споран је и број категорисаних бораца. Тврде да је бар 100.000 оних који су незаслужено добили тај статус. Због тога су и они за јавно објављивање регистра, а имају и конкретан приједлог.

Предсједник удружења Ветерани Републике Српске Душко Вукотић каже да Народна скупштина једним потезом то може ријешити, а то је да објављивање регистра прогласи од општег инетереса за Републику Српску

- Ми сматрамо да то јесте од општег интереса. Тада се то може објавити - наводи Вукотић.

Објављивање података о броју ратних војних инвалида још 2014. године званично су затражили и из удружења које окупља ову категорију.

Предсједник Предсједништва Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац каже да су њихови
делегати то једногласно прихватили, односно дали сагласност у име Савеза РВИ, да се може ићи у објаву регистра РВИ.

Ни ревизије, којима су појединицима одузимана права, нису дале очекиване резултате, сагласни су у удружењима проистеклим из Одбрамбено-отаџбинског рата. Међутим, њиховом захтјеву за јавну објаву регистра, сасвим извјесно, ускоро неће бити удовољено. Сличне проблеме имају и у Федерацији БиХ, гдје је евидентирано преко пола милиона бораца. Регистар ће бити успостављен, али неће бити јавно објављен, из истих разлога као и у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана