Hoće li biti objavljen registar boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata?

RTRS
Hoće li biti objavljen registar boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata?

Banjaluka - Prema službenoj evidenciji Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, registrovana su ukupno 209.664 kategorisana borca Vojske Republike Srpske.

Međutim, iz mnogih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata tvrde da je taj broj preuveličan i traže javno objavljivanje registra boraca. Iz mMnistarstva odgovaraju da za to, trenutno, ne postoje zakonski uslovi.


Osnovna prepreka za javno objavljivanje registra boraca je Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH, kažu u resornom ministarstvu. Prema važećim odredbama, zabranjeno je javno objavljivanje svih podataka na osnovu kojih se može utvrditi identitet lica.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović kaže da se to, prije svega, odnosi na JMBG, a zatim i na jedan ili više faktora fizičkih, fizioloških, ekonomskih, kulturnih, socijalnih podataka, na osnovu kojih se može odrediti identitet.

Prema drugom, nezvaničnom objašnjenju, koje se često može čuti, objavljivanjem registra borci Vojske Republike Srpske bili bi dostupniji tužilaštvima i optužnicama za ratne zločine. Međutim, u Boračkoj organzaciji ipak su za javno objavljivanje podataka. Nije im toliko sporan ukupan broj boraca, koliko njihova kategorizacija.

Predsjednik Boračke organizacije Repubike Srpske Milomir Savčić smatra da ne stoji obrazloženje da bi to ugrozilo bilo čiju bezbjednost.  Ističe da bi to samo poboljšalo mogućnost da se ustvari uvid u činjenično stanje, ko je koliko proveo u borbi.

Za udruženje Veterana Republike Srpske sporan je i broj kategorisanih boraca. Tvrde da je bar 100.000 onih koji su nezasluženo dobili taj status. Zbog toga su i oni za javno objavljivanje registra, a imaju i konkretan prijedlog.

Predsjednik udruženja Veterani Republike Srpske Duško Vukotić kaže da Narodna skupština jednim potezom to može riješiti, a to je da objavljivanje registra proglasi od opšteg ineteresa za Republiku Srpsku

- Mi smatramo da to jeste od opšteg interesa. Tada se to može objaviti - navodi Vukotić.

Objavljivanje podataka o broju ratnih vojnih invalida još 2014. godine zvanično su zatražili i iz udruženja koje okuplja ovu kategoriju.

Predsjednik Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac kaže da su njihovi
delegati to jednoglasno prihvatili, odnosno dali saglasnost u ime Saveza RVI, da se može ići u objavu registra RVI.

Ni revizije, kojima su pojedinicima oduzimana prava, nisu dale očekivane rezultate, saglasni su u udruženjima proisteklim iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. Međutim, njihovom zahtjevu za javnu objavu registra, sasvim izvjesno, uskoro neće biti udovoljeno. Slične probleme imaju i u Federaciji BiH, gdje je evidentirano preko pola miliona boraca. Registar će biti uspostavljen, ali neće biti javno objavljen, iz istih razloga kao i u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana