Црна Ријека најцрња тачка на путевима РС

Драгана Келеч
Црна Ријека најцрња тачка на путевима РС

Бањалука - Најсмртоноснији и најопаснији пут у Српској је Карановац - Црна Ријека на излазу из Бањалуке према Јајцу на којем је у првих девет мјесеци погинуло девет, а тешко повријеђено шесторо људи.

Црна статистика Министарства унутрашњих послова РС показује да је у РС од јануара до септембра у саобраћају погинуло 98 људи, што је мање за 17,7 одсто него у истом прошлогодишњем периоду. Тешке повреде у истом периоду је задобило 528 лица, што је за седам одсто мање него лани. Иако статистика показује благи позитиван тренд, стање на путевима и даље је далеко од задовољавајућег.

Осим пута Карановац - Црна Ријека, кобних несрећа је било и на другим путним правцима. Међу њима су Клашнице - Прњавор, гдје су погинуле двије, а седам особа је тешко повријеђено, колико је и на путу Градишка - Нова Топола и Бањалука (Рударска) - Стари Мајдан. И на путу Челинац - Укрина погинуло је двоје, а тешко је повријеђено шест лица, док су на путу Подновље - Шешлије два лица погинула, а четири тешко повријеђена.

МУП РС апелује на све учеснике у саобраћају да буду опрезни и да поштују законске прописе и на тај начин заштите свој и животе других учесника у саобраћају. Исти апел стиже и из асоцијација које се баве безбједношћу саобраћаја. Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић сматра да бољи путеви и оштрије казне за несавјесне возаче могу утицати на мањи број несрећа. Радовић каже да је предложио да у новом закону о безбједности саобраћаја у БиХ буде и одредба којом ће возачима бити одузимана возила за одређене прекршаје и уколико их буду понављали.

- Само оштријим казнама моћи ћемо са улица склонити бахате возаче - истакао је Радовић.

Ова казна је у Словенији заживјела још 2008. године, а тамошњим возачима је само у 2012. години одузето више од 2.500 возила.

- Прекршаји због којих су њихови држављани остајали без четвороточкаша били су, на примјер, ако у периоду од двије године направе три прекорачења брзине у насељеним мјестима или ако возе под утицајем алкохола - објашњава Радовић, који се нада да ће неко од посланика предложити исто или бар слично рјешење.

Радовић каже да, осим казни, треба урадити и детаљне анализе када је у питању саобраћајна сигнализација и стање на путевима како би возачи били безбједнији у саобраћају. У "Путевима РС" кажу да већ раде на томе и да континуирано прате стање безбједности саобраћаја на свим магистралним и регионалним путевима и да сваке године санирају одређен број опасних мјеста. Истичу да опасна мјеста која не уђу у једногодишњи програм реконструкције морају бити адекватно обиљежена.

- Као примјер издвајамо локацију Сурјан, која је идентификована као опасно мјесто на магистралном путу М16. Она је додатно означена и обезбијеђена сигнализацијом и опремом - објашњавају у "Путевима РС".

Казне

Милија Радовић каже да је на крају августа у БиХ евидентирано 56 милиона КМ дуга на основу ненаплаћених казни за саобраћајне прекршаје.

- Најчешћи прекршаји били су вожња без положеног возачког испита или возачке дозволе и управљање нерегистрованим возилима - рекао је Радовић.

Дионице са највише погинулих и повријеђених

Карановац - Црна Ријека

- 9 погинулих

- 6 тешко повријеђених

Клашнице - Прњавор

- 2 погинулих

- 7 тешко повријеђених

Градишка - Нова Топола

- 2 погинулих

- 7 тешко повријеђених

Бањалука (Рударска) - Стари Мајдан

- 2 погинулих

- 7 тешко повријеђених

Челинац - Укрина

- 2 погинулих

- 6 тешко повријеђених

Подновље - Шешлије

- 2 погинулих и

- 4 тешко повријеђених

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана