Зиму дочекују у хладним кућама

Данијела Стоканић
Зиму дочекују у хладним кућама

Бањалука - Велики број становника Српске зимске дане дочекује у хладним просторијама, јер на стовариштима већ неко вријеме влада несташица огрева.

Продавци кажу да је несташица услиједила, јер готово да немају више гдје да набаве огрев. Дрва, истичу, нема ни за лијека, док је цијена пелета енормно висока, а због велике потражње угља пред рудницима чекају данима. У бањалучком предузећу "Лана експорт импорт" већ данима у понуди немају дрва и пелета, док телефони непрестано звоне.

- Пелет не планирамо више да набављамо, јер, осим што су цијене нереално високе, предузећа која се баве производњом пелета овај енергент продају углавном крајњем купцу - казали су у овом предузећу.

Продавац из Градишке, који није желио да му објавимо име, каже да га је срамота погледати у очи муштерије, које су дрва поручиле прије више од два мјесеца.

- Срећа па нисам узимао новац. Немам гдје да набавим дрва, а оно што сам имао то сам продао. Овим послом се бавим дуго и никад нисам дошао у ситуацију да ми је стовариште празно - казао је он и додао да метар дрва у цјепаницама кошта од 65 до 70 КМ, а цијена зависи од квалитета.

Потражња за огревом, којег готово нема, велика је и на подручју добојског региона. Власник добојске фирме "Топа комерц" Бојан Топаловић истакао је да је ових дана јако тешко набавити дрва и угаљ.

- Метар исцијепаних дрва је 80 КМ, док угаљ продајем за 120 марака по тони. Цијене су непромијењене у односу на прошлу годину - казао је Топаловић.

Проблема са мањком огрева имају и продавци на подручју Семберије и сарајевско-романијског региона.

Продавац из Бијељине Драган Торлаковић истиче да дрва већ неко вријеме немају у понуди, док на испоруку угља због великих гужви испред рудника чекају данима.

- Дрва нема гдје нисам тражио, мислим да ни у шумарији више нема. Мислим да се до дрва у наредних мјесец и по уопште неће моћи доћи. Што се тиче пелета, преговарам са Украјинцима о увозу, јер је код нас цијена превисока, а осим тога, мијешају све и свашта - казао је Торлаковић и додао да у врећама буде више пијеска него дрвета.

Додао је да пелет у Бијељини достиже 450 марака по тони, док из Украјине не би требало да прелази 350 КМ. Нагласио је да се цијена угља креће од 120 до 185 КМ, а зависи од квалитета. Бањалучанин Раденко Марић каже да је обишао скоро сва стоваришта у околини Бањалуке и нигдје није могао наћи осам метара дрва.

- У јулу сам купио двије палете, планирајући да ћу остатак докупити пред зиму. Сад кад видим каква је ситуација, боље да сам се задужио и купио сва дрва, јер се плашим да ми неће бити довољно дрва ни до Аранђеловдана - казао је Марић.

Рудници

Запослени у Руднику мрког угља "Бановићи" кажу да не могу стићи произвести онолико угља колика је потражња.

- Угља на лагеру тренутно нема. Све што смо уговорили ми смо и продали - казали су у РМУ "Бановићи" и додали да је коцка и орас 144 марке по тони.

У предузећу Рудник и термоелектрана "Гацко" кажу да са испоруком угља почињу тек за неколико дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана