За сигурнији ток Дрине у РС 2,1 милиона долара

Анита Јанковић
За сигурнији ток Дрине у РС 2,1 милиона долара

Бањалука - Глобални фонд за животну средину (GEF) и Посебни фонд за климатске промјене (SCCF) финансираће са 8,73 милиона долара регионални пројекат управљања водама у сливу ријеке Дрине на западном Балкану, од чега ће око 2,1 милион долара припасти РС.

Ријеч је о једном од најважнијих регионалних пројеката који ће, између осталог, омогућити да се спријече неконтролисане поплаве и суше које су наносиле немјерљиву штету становништву.

Одлуку о прихватању донаторских средства усвојила је Влада РС на редовној сједници одржаној у петак, а министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС потписаће Супсидијарни споразум о прихватању средстава са Савјетом министара БиХ. Пројекат ће бити реализован путем Свјетске банке, а финансираће активности интегралног управљања водним ресурсима у сливу ријеке Дрине на подручју РС, ФБиХ, Србије и Црне Горе.

- Вриједност регионалног пројекта је 8,73 милиона долара. Расподјела новца је вршена према дужини слива ријеке Дрине који се односи на земљу. Тако је БиХ припало 37 одсто или 3,38 милиона од укупног износа, од чега ће РС добити око 2,1 милион долара - истакли су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Пројекат ће се реализовати кроз три компоненте од којих се прва односи на сарадњу између држава на управљању сливом ријеке Дрине. Друга компонента је пилот-инвестиција за интегрисано управљање сливом ријеке и повећање отпорности на климатске промјене и управљање сушама, док је трећа компонента управљање пројектом, надзор и ревизија.

- За реализацију компоненте два и три, намијењених за РС, биће задужена Јединица за координацију пољопривредних пројеката кроз коју ће бити имплементирано 1,12 милиона долара, док је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ носилац активности на припреми пројекта за све три поменуте земље - рекли су у Министарству пољопривреде. 

Директор Јединице за координацију пољопривредних пројеката Раденко Јефтић истиче да ће пројекат бити реализован од 2016. до 2019. године.

- Циљ Пројекта јесте да унаприједи механизме и капацитете институција у РС, ФБиХ, Србији и Црној Гори за планирање и управљање прекограничним сливом ријеке Дрине, уз адаптације на климатске промјене - рекао је Јефтић.

Радна снага

Из Министарства пољопривреде РС су казали да је обавеза учесника пројекта да обезбиједе радну снагу.

- Није планирано запошљавање нових радника, јер ће бити ангажовани радници који су већ запослени у надлежним институцијама - истакли су у Министарству пољопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана