За рибу потребно више новца него лани

 Јана Кезић
За рибу потребно више новца него лани

БАЊАЛУКА - Божићни пост почиње у понедјељак, а они који планирају да се уздрже од мрсне хране током тих 40 дана мораће да дубље посегну у џеп него лани, јер су цијене рибе и поврћа одлетјеле у небо.

Домаћини ће осим уља морати издвојити више новца и за кромпир, пасуљ, купус, банане, јабуке и бројне друге производе, а то потврђују и подаци Завода за статистику РС.

- Просјечна цијена килограма пасуља у октобру ове године износила је 5,86 КМ, а у истом мјесецу лани 5,16 КМ. Кромпир је поскупио на 1,38 са прошлогодишњих 1,15 марака, док је свјежи краставац 3,18 а лани је био 2,02 - показују подаци Завода.

Статистичари су израчунали и да је у октобру за литар јестивог уља било потребно издвојити у просјеку 4,46 марака, а лани за 1,39 мање. Поскупљење није заобишло ни банане, чија је цијена лани била 2,08 а сада 3,07 марака, као ни суве шљиве, које су скупље за 2,85 КМ по килограму.

Ове године је и риба, без које се пост не може замислити, никад скупља.

У рибарницама кажу да цијене диктирају добављачи те да не знају да ли ће оне још ићи расти, али се криза код грађана свакако осјети.

- Цијена шарана по килограму је 12 КМ, толстолобика девет, очишћене пастрмке 12 КМ, поточне очишћене 16 КМ, док је филе црвене пастрмке 20 КМ - казали су у бањалучкој рибарници “Пецо фиш”, додајући да је највећа потражња за обичном пастрмком и ослићем, који кошта седам марака по килограму.

Да су цијене рибе више него лани потврдили су и у “Нашој рибарници” из Теслића.

- Јадан народ узима само онолико рибе колико мора. Највише се продају ослић и шаран, јер се грађани припремају за славу - рекли су у овој рибарници, додајући да се купци константно жале због цијена, јер је, признају, заиста скупо.

Казали су да пастрмку продају из властитог рибњака па држе, како кажу, солидну цијену, јер желе да се солидаришу са народом, али да остала понуда зависи од добављача.

Испричали су да се спекулише да ће се добављачи потрудити да спусте мало цијене, али се ништа са сигурношћу не може обећати.

Да су цијене рибе лани биле доста ниже свједочи и податак да је за килограм шарана било потребно издвојити 3,5 КМ мање, а за килограм очишћене пастрмке двије марке мање него сада.

У удружењима потрошача кажу да цијене свих намирница прелазе границу те истичу да су свакодневни артикли многима постали луксуз.

- Повећање цијена биљежимо свакодневно. Крајње је вријеме да надлежне институције званично заузму став и одреде лимит до којег може да иде повећање - рекли су у Удружењу грађана “ТоПееР” из Добоја. Додали су да више од 30 одсто грађана не може да купи основне животне намирнице.

- На крају ћемо се свести да су нам хљеб и јаја нешто што је једино доступно, а све оно што би требало да поштујемо у својој традицији или да због неких других разлога уносимо у организам, за нас постаје луксуз и недоступно - рекли су у овом удружењу.

Очекивања

И воћари и повртари тврде да су откупне цијене њихових производа изузетно ниске и недовољне да покрију трошкове производње, док са друге стране цијене у малопродаји руше рекорде, јер трговци формирају цјеновнике с циљем што веће зараде.

- Произвођачи поврћа ће сигурно бити оштећени, јер није толико порасла откупна цијена, колико трошкови производње, што ће се сигурно манифестовати на производњи сљедеће године. Ако повртарима не буде било помогнуто, доћи ће до смањења броја засијаних површина, што ће за посљедицу имати мање поврћа, а самим тим још више цијене - рекао је предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана